Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam, mam dosyć uciążliwy problem z kolanem, mianowicie gdy kolano mam dłużej niż 5-10 minut zgięte np podczas siedzenia bądź leżenia występuje niesamowity ból. Gdy kolano jest w ciągłym ruchu objawów raczej niema. poza tym odczuwam ból przy klękaniu i wchodzeniu/schodzeniu po schodach. Kolano przy zginaniu "strzela" za każdym razem. Gdy udałam się z tym problemem do lekarza niestety zostałam odesłana z kwitkiem, ponieważ stwierdził ze jest wszystko OKI. ale moim zdaniem nie jest bo jakby było to by tak okropnie nie bolało. Nadmieniam ze kiedyś trenowałam koszykówkę, ale z jakieś 5-6 nie mam kontaktu z tym sportem, może jedynie rekreacyjnie raz na jakiś czas urazu kolana ostatnio też nie miałam. Bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
Cześć, wiem o czym muwisz ja mam podobnie ale nie mam jeszcze zdjagnozowanego problemu ale pracuje nad tym. U jakiego byłaś lekarza? To bardzo ważne innaczej nie mogę Ci za wiele poradzić. Ja mam 22 lata od 10 lat bolą mnie kolana od 2 lat barki, plecy i biodra, nie ma stawu ktury nie boli i nie strzela muj ortopeda powiedzial ze mam za malo mazi w stawach i uszkodzone sa tkanki mieki ale prucz rtg nie mialam zadnego badania, jestem dopiero na poczadku drogi. Doskonale wiem jak jest nie muc wytrzymac w jednej pozycji, nie muc kucac, podniesc dziecka z podlogi ani wstac. Narazie mam zapisana rechabilitację, ARTHRON COMPLEX i leki przeciw bulowe kturych nie biore bo jeszcze duzo zycia prze de mna a zaladek tez sie przyda. Moja lekarz ogulna powiedziala mi ze medycyna nie moze zbyt wiele dla mnie zdzialac moze przychamowac rozwuj horoby ciut poprawic ruchliwosc stawuw ale mnie nie wyleczy a ja nawet nie wiem na co jestem chora jedyne o czym wspomnial ortopeda przyszlosciowo to zastrzyki w kolana. Ponadto boje sie o swoja córke ma 1,5 roku i jak wstaje tez jej strzelaja kolana, trzeszcza nadgarstki. Pedjatra muwi ze taka jej uroda ale mnie muwiono to samo. Napisz u jakiego lekarza byłaś.
Osobiście proponuję zażywać glikozaminę z chondroityną. Mogą występować zmiany degeneracyjne chrząstki stawowej, co może objawiać się bólem wszystkich stawów. Proponuję też wykonać badanie usg stawu celem ewentualnego uszkodzenia wewnętrznych struktur kolana.
dziękuję majka_km6 za odpowiedz. wczoraj byłam u innego ortopedy i dostałam skierowanie na USG kolana, stwierdził ze najprawdopodobniej uszkodzona jest łękotka. niestety na USG muszę czekać teraz miesiąc ehh nie wiem jak dotrwam bo szczerze mówiąc z dnia na dzień kolano boli coraz bardziej i każda noc jest nieprzespaną. nawet prowadzenie samochodu sprawia trudność. ;/ zastanawiam się co dalej po USG. Kiedyś miałam robione RTG kolana po urazie bo swego czasu trenowałam koszykówkę i wyszło mi na RTG dokładnie to o czym pisałaś z tym że nigdy tak mi to kolano nie dokuczało. wystarczał ściągacz na kilka dni i przestawało. zobaczymy co będzie dalej. ehh ale Ty tez masz nie za wesoła sytuację nic mi nie pozostaje jak życzyć Ci żeby jednak stawy jakoś dały CI żyć, bo z takimi bólami niestety ciężko funkcjonować. Pozdrawiam :)