mam pytanie bo niewiem czy to choroba jaka to dolegliwość ale u mnie w domu jest problem bo mój ociec zbiera stare telewizory radia maszyny do szycia stare komputery radia odtwarzacz itp zagracił tym cały dom i mówi że mu sie przyda że my byśmy tylko nowe kupowali, ma tego dziesiątki jak nie setki a jak mama wyrzuci pare odtwarzaczy albo coś innego to on jak sie zorientuje to dostaje furi nawet chciał zbić swoją żone cały czas są przez te śmieci są sprzeczki i kłótnie prosze o pomoc niewiem jak go zmienić?Niechce żyć na śmietnisku chce żyć w domu.
Twój ojciec to dziwak i tyle. Nic na to nie poradzisz, dopóki on sam tego nie zrozumie. A pewnie nie zrozumie... Więc będziesz musiał się męczyć; Niestety wśród ludzi starszych ta przypadłość zdarza się... Twój tato pewnie jest co najmniej po 50... Wiesz w okresie PRL ludzie gromadzili graty, bo sprzęt czy poszczególne części nie były łatwo dostępne, ich zakup często graniczył z cudem - Twojemu tacie to przyzwyczajenie pozostało. A Tobie liczyć, że kiedyś to zezłomuje ;-)
Czasami tak bywa ,ludzie maja różne "zboczenia" czasami mniejsze czasami większe ,do tego dochodzi trudny charakter i sprawa prosta- trudno walczyć i przetłumaczyc takiemu człowiekowi - on ma swój świat i pogląd na ten temat.Może trzeba w naprawdę delikatny sposób porozmawiać ,wytłumaczyć i troszeczkę iść na kompromisy -oczywiście dwie strony . Krzykiem i hałasem nic nie osiągniecie ...Powodzenia