Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹NeurologNeurologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu nerwowego w szczególności chorobami naczyniowymi (wylewy, udary), zapaleniami opon mózgowo-rdzeniowych, guzami mózgu (glejaki, oponiaki), epilepsją chorobami wieku podeszłego jak choroba Parkinsona i Alzheimera a także chorobami rdzenia kręgowego. Zajmuje się również leczeniem przewlekłych bólów (głowy, mięsni, narządów) oraz problemami ze snem.
Regulamin działu
W tym dziale forum medycznego zapraszamy do dyskusji na tematy związane z chorobami układu nerwowego. Toczące się tu rozmowy mogą pomóc nie tylko samym pacjentom poradni neurologicznej, ale także ich rodzinom. Wymień się swoim doświadczeniem w zakresie leczenia chorób naczyniowych oraz stosowanych przez Ciebie i Twoich lekarzy prowadzących metod powracania do zdrowia po przebytym udarze bądź wylewie. Szukasz informacji o zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych? A może chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat guzów mózgu (glejaków, oponiaków)? Jeżeli tak właśnie jest, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Sprawdź jak radzić sobie z przewlekłym bólem głowy, czy mięśni oraz zaburzeniami snu. Znaczny odsetek rozmów poodejmowanych na forum dotyczy kwestii chorób wieku podeszłego – Parkinsona, Alzheimera. Skorzystaj z okazji i przyłącz się do dyskusji, poszukaj odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości dotyczące spraw neurologicznych.
Od tygodnie mój mąż ma uczucie "nieswoich" nóg. Czuje, że ma tylko nikłą władzę nad nimi. On określa to, że czuje się, jakby chodził w wodzie... Nogi są ciężkie, chodzenie i poruszanie nimi sprawia mu trudność.. Lekarz na pogotowiu stwierdził, że brak mu elektrolitów, bo muszę dodać, że ostatnio chodził 2-3 razy/tydz na siłownię. w ostatni czwartek (3.08) przyjął kroplówkę, od piątku podaję mu napój z elektrolitami - izostar. Jednak nie czuje on poprawy. Czy to coś poważnego z nim się dzieje?? Jestem przerażona!!! Może macie podobne doświadczenia, albo któryś z lekarzy mi coś napisze? proszę napiszcie, co to może być... W poniedziałek dopiero idziemy zrobić badania krwi.
witam! calkiem mozliwe ze to jest brak elektrolitow, mialem podobne zachowanie, ale ze skora twarzy oraz rekoma. mi tez kilku lekarzy powiedzialo ze jestem odwodniony. w rzeczy samej nie wiem czy to rzeczywiscie prawda, ale calkiem mozliwe. proponuje mezowi pic elektrolity jak i duze ilosci wody najlepiej wysokozmineralizowanej lub sredniozmineralizowanej, bowiem one zawierają najwiecej elektrolitow.Ja w sumie zyje z dolegliwosciami opisanymi w temacie "co mi jest..." juz drugi tydzien. z dnia na dzien zauwazam lekka poprawe, ale to nie jest jeszcze "to". dodatkowo proponuje zastosowac preparat magnezu z potasem np. ASPARGIN - 3x1tabletka, a dodatkowo magnez+wit .B6 2-3x1tabletka. Bardzo wazna informacja!! nie pic napojow typu coca cola bądź pepsi, poniewaz takie napoje wypukuja elektrolity (kwas szczawiowy). najlepiej woda mineralna opisana wyzej w ilosci conajmniej 1,5 litra/dzien. pozdrawiam.