Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹EndokrynologEndokrynologia – dziedzina medycyny zajmująca się hormonami oraz narządami i gruczołami je wytwarzającymi, czyli tarczycą, przysadką mózgową, nadnerczami, podwzgórzem, gonadami (jądra i jajniki). W szczególności zajmuje się leczeniem zaburzeń procesu wzrostu i dojrzewania, chorób tarczycy (niedoczynność i nadczynność), chorób nadnerczy (Addisona), chorób o podłożu autoimmunoligicznych jak Hasimoto i Graves-Besadov oraz chromosomopatie np. Zespół Klinefeltera i Zespół Turnera.
Regulamin działu
W tym dziale pomoc i porady znajdą osoby będące pacjentami poradni endokrynologicznej. Zachęcamy do jego odwiedzania wszystkich tych, którzy zetknęli się z zaburzeniami układu hormonalnego. Jak łagodzić uciążliwe objawy niedoczynności lub też nadczynności gruczołów wydzielania wewnętrznego? Jakie skutki dla naszego organizmu mogą wywołać łagodne i złośliwe guzy wydzielania wewnętrznego? Jak je diagnozować, a jak leczyć? Zapytaj o to na forum. Być może toczące się dyskusje pomogą ci zrozumieć złożoność dolegliwości hormonalnych. Jak często należy wykonywać kontrolne badania poziomu hormonów we krwi (np. TSH)? Dowiedz się, kiedy stosowane jest badanie USG, a kiedy wykryte guzki tarczycy powinny zostać poddane biopsji. Na forum możesz aktywnie uczestniczyć w dyskusjach na temat zaburzeń wzrostu oraz dojrzewania. Niezwykle cenne mogą być dla Ciebie wskazówki odnośnie chorób o podłożu autoimmunologicznym. Doświadczenie innych użytkowników forum pomoże Ci pogłębić posiadaną wiedzę na te i inne tematy związane z endokrynologią.
Witam Jestem Dominika i mam 14 lat wiem że to dziwne ale właśnie dziś odebrałam swoje drugie wyniki badań i muszę powiedzieć że się niepokoje... Moje TSH wynosi 7.0 do normy (0,27-4,20).. Nie wiem o mam z tym zrobic lekarz powiedział żeby zgłosić się do specjalisty lecz żaden lekarz nie chce mnie przyjąć ponieważ nie mam ukończonych 16 lat.. Czy to jest bardzo niepokojące?? Niecierpliwie czekam na odpowiedź...
Porozmawiaj z Rodzicami pomogą Ci - musisz iść do endokrynologa masz niedoczynność tarczycy - nieleczona nie przejdzie leczenie jest dożywotnie bez tego nie będziesz normalnie się rozwijała i będą problemy! Trzeba zrobić usg tarczycy. Lekarz przepisze Ci leki! Poczytaj na temaT niedoczynności tarczycy. Choćby na ............musisz wpisać to w google. Trzeba zacząć się leczyć!
Ostatnio edytowano 2010-03-02, 07:32 przez djfafa, łącznie edytowano 1 raz
Powód:Usunięto adres strony