Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹PsychiatraPsychiatria – dziedzina medycyny zajmująca się diagnostyką, profilaktyką i leczeniem chorób o charakterze psychicznym. W szczególności leczeniem nerwicy, depresji, schizofrenii, uzależnień, otępień. Psychiatria korzysta zarówno z nauk medycznych, z psychologii oraz nauk społecznych, leczenie odbywa się za pomocą zarówno farmakologii jak i psychoterapii.
Regulamin działu
Forum „Psychiatria” to miejsce przeznaczone nie tylko dla samych pacjentów poradni psychiatrycznych i ich rodzin, ale także wszystkich tych, którzy interesują się tematyką zdrowia psychicznego. Toczące się tu rozmowy z pewnością Cię zainteresują. Podyskutuj o depresji, fobii, otępieniu czy schizofrenii. Ważną dla nas tematyką są również zaburzenia nerwicowe. Czym one są i jak sobie z nimi radzić w codziennym życiu? Poszukaj odpowiedzi na pytania, które sobie zadajesz. Niewątpliwie może okazać się, iż miejsce to będzie dla Ciebie źródłem rzetelnych informacji, dającym okazję do wymiany doświadczeń. Doskonale zdajemy sobie sprawę, jak ważną rolę w życiu człowieka odgrywa jego psychika i samopoczucie. Z drugiej jednak strony wiele jej aspektów wciąż pozostaje jej tajemnicą. Być może właśnie tu dowiesz się czegoś więcej o chorobach natury psychicznej, sposobach ich leczenia a także miejscach, w których możesz szukać pomocy. Nie zwlekaj, przekonaj się o tym osobiście już teraz.
Borykam się z tym od początku roku szkolnego. (1 klasa Gimnazjum) Zaczęło się od tego, że dowiedziałem się od lekarza, że mogę mieć cukrzycę. To był dla mnie szok, byłem już prawie pewien, że mam cukrzycę, bałem się. Ale cukrzycy nie ma. Ale od tamtego czasu jestem tak jak by bardzo nie wyspany (śpię dobrze), nic do mnie nie dociera, nie rozumiem nic, nie mogę się skoncentrować, jestem jak na haju . To bardzo mi utrudnia naukę. Mam sporadycznie lekkie zawroty głowy / utraty równowagi . Duże problemy z pamięcią np. Nie pamiętam czy byłem w kościele w ostatnią Niedzielę na którą godzinę byłem, co jadłem na śniadania moje słownictwo języka Polskiego było b. bogate teraz pozapominałem takich trudniejszych słówek jak i za J.Ang. zapomniałem prostszych słówek a chodzę nawet na korki od roku. Czasami drgają / pulsują mi mięśnie. Siedzę sobie i nagle drga mi mięsień przez parę chwil ok. 10 sek. Np. Na łydce, udzie, policzku, powiece . Są dni lepsze i dni gorsze . Ciężko mi się uczyć. Mam podwyższone ciśnienie, ale lekarz mówi, że to "syndrom białego fartucha" tzn. Że u lekarzy mam wysokie ciśnienie bo się przejmuję, a w domu mam umiarkowane . Najgorsza jest ta mgła, jak bym nic nie rozumiał, n i c d o m n i e n i e d o c i e r a ł o. ; / TSH, T3, T4, mikroelementy, morfologia w porządku. (Potas lekko za wysoki, ale to z powodów, że lubię banany : P ) Co to może być powiedzcie strasznie mi z tym ciężko. Można powiedzieć, że jestem trochę hipochondrykiem. Ale depresji nie mam nie płacze się nie załamuję itp. Ale już mój stan mnie powoli doprowadza do tej depresji. Bo tylko złe oceny i wgl. ; ( Co to może być, ratujcie ? Czy to wszystko może być związane z stresem, hipochondrią, zmianami, dojrzewaniem, hormonami ? Czy to może mieć podłoże psychiczne ?
pytanie nie co to moze byc tylko jak to zmienic. Otoz misiaczku drogi to:
buka96 napisał(a):Zaczęło się od tego, że dowiedziałem się od lekarza, że mogę mieć cukrzycę.
jest bardzo dobra instalacja lekarska, ktora sprawia ze czujesz sie tak wspaniale. Co mozna z tym zrobic? Słysząłem o przydadku osoby, ktorej ktos włozył taka krzywa instalacje i w sumie podzieliła swoje zachowania na 2 czesci. Jedna z czesci była zawsze radosna ale gdy pojawiał sie problem ktory wliczał całosc jej ciała i ducha jak np wybor zawodu druga czesc zmieniała jej nastawienie. Teraz najlepsze. Druga czesc nie zgadzała sie z pierwsza i... miała cukrzyce haha:) Ilekroc patrzyła na swiat z perspektywy: nic mi sie nie podoba miała cukrzyce, gdy zmieniała opcje na kurcze ale to wysztsko fajne pozbywała sie tej cukrzycy:D Co mozesz zrobic Ty? Poczuc sie lepiej. Teraz juz mozesz wyobrazic sobie jak to bedzie gdy bedziesz całkowicie zdrowy i pełny sił. Jak bedziesz sie fantastycznie rozwijał i jakie bedziesz miał fajne relacje z ludzmi, kumplami, rodziną. Mozesz poczuc sie fajnie bez powodu i zapomniec o tym ze pamietasz słowa lekarza, i pamietasz o tym ze je zapominasz. Zanim zaczniesz zyc tak jak chcesz okreslisz sobie fajne cele i marzenia, do ktorych chcesz przeciez dazyc i bedziesz sie zdrowo odzywiał, a to spowoduje ze choroby przestana sie Ciebie trzymac. Znajdz sobie 5 powodów dla ktorych chciałbys byc zdrowym człowiekiem i kolejne 5, ktore czynia Cie takim teraz. Wyobraź sobie jak bedize wygladac Twoje zycie za 10 lat gdy bedziesz totalnie zdrowy i bedziesz sie czuł tak jak chcesz. Medycyna bedzie miec niesamowity postep ale Ty bedziesz zdrowy bo sam bedziesz tego chciał. Samymi przekonaniami ludzie potrafia sterowac iloscia leukocytów we krwi. Zajmuje sie psychosomatyka i znam ludzi, ktorzy np wstali z wózka tylko dlatego ze wyobrazali sobie jak sa w pełni zdrowi i jak to jest fajnie poczuc sie ze znow potrafia biegac. Pomysl o tym w co naprawde wierzysz, chociazby w to ze jestes człowiekiem. Jak sie wtedy czujesz? Pewny tego ze tak jest? Teraz pomysl o tym ze jestes zdrowa osoba z tym uczuciem pewnosci i wiary i zobacz jak zmieniasz sie teraz, jak czujesz sie lpeij dlatego ze w to wierzysz. Kim teraz bedziesz z mysla ze jestes zdrowy? Jak to sobie wyobrazasz? Oddalaj te obrazki ktorych miec nie chesz i powieksz te które sprawiaja ze czujesz sie naprawde dobrze:) Zapytaj sie siebie jak mozesz zdrowo sie odzywiac tak by Twoje ciało zawsze juz pamietało to ze dbasz o nie i dzieki temu wspolpracowało z Toba czyniac Cie zdorwym i szczesliwym. Pozdrawiam:)
Dzięki wielkie k23. :) Tylko zrobiłem badania na cukier we krwi i owej cukrzycy jednak nie mam a objawy nadal są. Ale postaram się o tym nie myslec i byc szczęśliwym tak jak ty mówisz.
mozesz usunac te mysli ale znacznie lepiej bedzie Ci skupic sie na tym kim chcesz byc w przyszłosci:) wymysl cos fajnego i za kazdym razem ulepszaj to co chcesz robic. Marzenia, pasje wszystko do Twej dyspozycji:)