Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹NeurologNeurologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu nerwowego w szczególności chorobami naczyniowymi (wylewy, udary), zapaleniami opon mózgowo-rdzeniowych, guzami mózgu (glejaki, oponiaki), epilepsją chorobami wieku podeszłego jak choroba Parkinsona i Alzheimera a także chorobami rdzenia kręgowego. Zajmuje się również leczeniem przewlekłych bólów (głowy, mięsni, narządów) oraz problemami ze snem.
Regulamin działu
W tym dziale forum medycznego zapraszamy do dyskusji na tematy związane z chorobami układu nerwowego. Toczące się tu rozmowy mogą pomóc nie tylko samym pacjentom poradni neurologicznej, ale także ich rodzinom. Wymień się swoim doświadczeniem w zakresie leczenia chorób naczyniowych oraz stosowanych przez Ciebie i Twoich lekarzy prowadzących metod powracania do zdrowia po przebytym udarze bądź wylewie. Szukasz informacji o zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych? A może chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat guzów mózgu (glejaków, oponiaków)? Jeżeli tak właśnie jest, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Sprawdź jak radzić sobie z przewlekłym bólem głowy, czy mięśni oraz zaburzeniami snu. Znaczny odsetek rozmów poodejmowanych na forum dotyczy kwestii chorób wieku podeszłego – Parkinsona, Alzheimera. Skorzystaj z okazji i przyłącz się do dyskusji, poszukaj odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości dotyczące spraw neurologicznych.
Borykam się z tym od początku roku szkolnego. (1 klasa Gimnazjum) Zaczęło się od tego, że dowiedziałem się od lekarza, że mogę mieć cukrzycę. To był dla mnie szok, byłem już prawie pewien, że mam cukrzycę, bałem się. Ale cukrzycy nie ma. Ale od tamtego czasu jestem tak jak by bardzo nie wyspany (śpię dobrze), nic do mnie nie dociera, nie rozumiem nic, nie mogę się skoncentrować, jestem jak na haju . To bardzo mi utrudnia naukę. Mam sporadycznie lekkie zawroty głowy / utraty równowagi . Duże problemy z pamięcią np. Nie pamiętam czy byłem w kościele w ostatnią Niedzielę na którą godzinę byłem, co jadłem na śniadania moje słownictwo języka Polskiego było b. bogate teraz pozapominałem takich trudniejszych słówek jak i za J.Ang. zapomniałem prostszych słówek a chodzę nawet na korki od roku. Czasami drgają / pulsują mi mięśnie. Siedzę sobie i nagle drga mi mięsień przez parę chwil ok. 10 sek. Np. Na łydce, udzie, policzku, powiece . Są dni lepsze i dni gorsze . Ciężko mi się uczyć. Mam podwyższone ciśnienie, ale lekarz mówi, że to "syndrom białego fartucha" tzn. Że u lekarzy mam wysokie ciśnienie bo się przejmuję, a w domu mam umiarkowane . Najgorsza jest ta mgła, jak bym nic nie rozumiał, n i c d o m n i e n i e d o c i e r a ł o. ; / TSH, T3, T4, mikroelementy, morfologia w porządku. (Potas lekko za wysoki, ale to z powodów, że lubię banany : P ) Co to może być powiedzcie strasznie mi z tym ciężko. Można powiedzieć, że jestem trochę hipochondrykiem. Ale depresji nie mam nie płacze się nie załamuję itp. Ale już mój stan mnie powoli doprowadza do tej depresji. Bo tylko złe oceny i wgl. ; ( Co to może być, ratujcie ?
buka96 napisał(a):Ale depresji nie mam nie płacze się nie załamuję itp. Ale już mój stan mnie powoli doprowadza do tej depresji.
To, iż nie płaczesz wcale nie oznacza, że nie masz depresji. Najpierw jednak konsultacja neurologiczna, potem wnioski. Twoje zachowanie może być wynikiem długotrwałego stresu i układ nerwowy daje sygnały, że ma już tego dość. Wiadomo, iż każdy z Nas żyje w stresie, ważne by jego poziom był optymalny. Pozdrawiam i głowa do góry, zapewne niebawem wszystko się wyjaśni. Zdrówka życzę :)