Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹AlergologAlergologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób o podłożu alergicznym takimi jak alergiczne zapalenie spojówek, nieżyt nosa, atopowe zapalenie skóry (AZS) i inne choroby atopowe. Zajmuje się również alergią pokarmową a także diagnozowaniem chorób poprzez badania diagnostyczne takie jak testy skórne, ekspozycyjne, badania serologiczne i spirometryczne.
Regulamin działu
Lekarz alergolog zajmuje się leczeniem alergii, wysypki oraz astmy mających podłoże alergiczne. Często odwiedzasz jego gabinet? Jeżeli odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, z pewnością trafiłeś we właściwe miejsce. W tym dziale znajdziesz porady oraz informacje odnośnie metod diagnozy oraz leczenia chorób alergicznych, które mogą objawiać się zapaleniem spojówek, nieżytem nosa czy też atopowym zapaleniem skóry (AZS). A może zauważyłeś niepokojące sygnały, które wysyła do ciebie twój organizm? Zastanawiasz się czy to właśnie alergia? Przedstaw swoją sytuację innym użytkownikom forum, być może właśnie tą drogą uzyskasz pomoc. Także w tym miejscu dowiesz się czegoś więcej na temat testów skórnych. Czy są one bezwzględnie skuteczne? Kiedy lepszą metodą diagnostyczną mogą okazać się testy z krwi? Na czym polega badanie IgE całkowite? Poszukujesz odpowiedzi na te i inne pytania? Odwiedź dział „Alergolog” i opisz swoje wątpliwości. Zapytaj o sposoby leczenia twojej alergii.
Dixiland, miałam podobne objawy. Właśnie głównymi objawami wysokiego poziomu cukru jest odwodnienie, zaburzenia świadomości itp. I to, że masz 16 lat wcale nie wyklucza cukrzycy (btw. ja miałam 15 gdy zachorowałam) Jednak nie martw się tak, bo to wcale nie musi być cukrzyca, ale zawsze warto sprawdzić.
Piotrosiama13, są lekarze i "lekarze". Gdy ja trafiałam do szpitala z zaostrzeniem astmy (nawet przed zachorowaniem na cukrzycę) ZAWSZE mierzyli mi poziom cukru. Ale to dopiero na oddziale, nie na SOR czy izbie przyjęć (tam zawsze tylko morfologię robią). Przy zachorowaniu na cukrzycę jednak takiego szczęścia nie miałam. Tak więc wcale nie było to dla mnie takie oczywiste, że zrobili wszystkie badania. Nawet to najprostsze, które daje wynik w 10sek.
Z badań jakby nic nie wynika, są w granicach normy, mniej lub bardziej, w każdym razie nie dają odpowiedzi by powiązać to z objawami Twoimi. Może należało by zbadać TSH (tarczyca), czasem objawy daje różniste. Co z neurologiem?
Dodam że dziś siedząc chwilę na łóżku , gdy wstałem zrobiło mi się czarno przed oczami:( , i dalej nic nie ustępuje , i nieraz mam lepsze dni a nieraz gorsze:(
Może zbyt gwałtownie wstałeś, po obudzeniu poleż sobie chwile z głową podniesioną na poduszce, dopiero wstań. Ja w Twoim przypadku spróbowała bym urlopu, w spokojnym miejscu, może dojdziesz do siebie. Pozdr
Witam - a może przed tym zdarzeniem przeżywałeś jakiś stres ? Koniec roku szkolnego względnie inne wydarzenie. Po stresie organizm odpuszcza po pewnym czasie. I tak jak pisze dominika - wstawaj powoli tzn. po przebudzeniu usiądż, spuść nogi na podłogę, wyprostuj się, chwilę posiedź i dopiero wstań.
Nie miałem żadnego stresu , ale teraz popadam chyba w nerwice bo cały czas żle się czuje wszystko jest takie dziwne , ale gdy mam chwile jakiejś rozrywki to o wszystkim zapominam..
Nic nie mija:( czuje sie coraz gorzej nieraz zapominam co mówiłem albo co ktoś mówił ale po pewnej chwili przypominam sobie, nieraz zapominam po co gdzieś ide ,cały czas sie boje że mi sie coś stanie mam jakieś dziwne sny w nocy , i świat jest taki dziwny duszno mi nieraz, ale jak sobie przypomne ...co mi jest lekaże nic nie wybadali .
Jeżeli badania nic nie wykazały, to mogą być to objawy na tle nerwicowym. Też kiedyś tak miałam. Bardzo źle się czułam, totalne zmęczenie, stany niepokoju, stany lękowe nad ranem bez powodu, bicie serca. Rozrywka rzeczywiście pomaga, ale na krótko, bo potem znów trzeba wrócić do rzeczywistości. Zrobiłam wszystkie badania i nic. Zrób sobie echo serca, może to coś wykaże. Mnie mądry lekarz powiedział, że powinnam się wyciszyć i zwolnić tempo życia. Wiem, że w twoim wieku 16 lat może wyciszenie nie jest potrzebne, ale może zacznij brać coś łagodnego na nerwy np. DEPRIM, to jest środek ziołowy, bez recepty można kupić, na pewno nie zaszkodzi. Ja poszłam wtedy do bioenergoterapeuty i myślę, że to mi pomogło plus zwolmienie tempa życia i nie denerwowanie się.
Dodam że czuje sie już lepiej ale to pewnie dlatego że sie już przyzwyczaiłem , ale czuje że w lewiej ręce mam troszeczkę mniej siły i gdy podnoszę szklankę to drży...