Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹PsychiatraPsychiatria – dziedzina medycyny zajmująca się diagnostyką, profilaktyką i leczeniem chorób o charakterze psychicznym. W szczególności leczeniem nerwicy, depresji, schizofrenii, uzależnień, otępień. Psychiatria korzysta zarówno z nauk medycznych, z psychologii oraz nauk społecznych, leczenie odbywa się za pomocą zarówno farmakologii jak i psychoterapii.
Regulamin działu
Forum „Psychiatria” to miejsce przeznaczone nie tylko dla samych pacjentów poradni psychiatrycznych i ich rodzin, ale także wszystkich tych, którzy interesują się tematyką zdrowia psychicznego. Toczące się tu rozmowy z pewnością Cię zainteresują. Podyskutuj o depresji, fobii, otępieniu czy schizofrenii. Ważną dla nas tematyką są również zaburzenia nerwicowe. Czym one są i jak sobie z nimi radzić w codziennym życiu? Poszukaj odpowiedzi na pytania, które sobie zadajesz. Niewątpliwie może okazać się, iż miejsce to będzie dla Ciebie źródłem rzetelnych informacji, dającym okazję do wymiany doświadczeń. Doskonale zdajemy sobie sprawę, jak ważną rolę w życiu człowieka odgrywa jego psychika i samopoczucie. Z drugiej jednak strony wiele jej aspektów wciąż pozostaje jej tajemnicą. Być może właśnie tu dowiesz się czegoś więcej o chorobach natury psychicznej, sposobach ich leczenia a także miejscach, w których możesz szukać pomocy. Nie zwlekaj, przekonaj się o tym osobiście już teraz.
Witam. Od jakiegoś dłuższego czasu mam problem z sennością. Czasami w najmniej odpowiednich chwilach nagle zaczyna mi sie chcieć spać, czasami potrafi nad tym zapanować, ale czasem jest tak silna, że potrafię zasnąć na siedząco a co najgorsze nawet w pracy. Pracuje w biurze przy komuterze i czasem faktycznie jest to nużące, ale zdaża mi się to w różnych miejscach. Ostatnio siedząc w pracy, nawet nie wiem kiedy zamknęłam oczy i samoistnie wyobraziło mi się,ze jestem w domu, po chwili ocknęłam się ze strachem, że jestem w pracy i cieszyłam się,że nikt nie widział jak mi się usnęło. Wysypiam się, jem regularnie, dobrze się odzywiam. Poprostu cały czas chce mi się spać.
Myślałem, że może np lunatykujesz podczas spania - to by wyjaśniało potrzebę snu, mimo rannego uczucia wyspania się. Może poproś bliską osobę, by poobserwowała Cie przy śnie (przez parę dni - jedna noc może nic nie dać). Chodzi o to by zobaczyć co faktycznie robisz. Nawet jeśli nie lunatykujesz "klasycznie", to bardzo częste zmiany pozycji spania, chwilowe siedzenie i inne takie mogą Cie niepotrzebnie męczyć, co powoduje, że 7 godzin snu Ci nie wystarcza. Wiesz, najlepiej jeśli pójdziesz do lekarza, ale ja bym zaczął od: - zwiększenia godzin snu (spróbuj parę dni spać po 8-9 godzin i zobacz czy to coś dało - ciężka praca, szybki tryb życia, dużo nerwów - może po prostu Cie to wykańcza i musisz się trochę więcej wyspać) - poproś bliską osobę by Cie poobserwowała parę dni w nocy, i opisała co robisz - wymaga wytrwałości od obserwującego, bo chodzi o cały sen. - i tu coś ciekawego - ja jak nie mogę spać to puszczam sobie specjalną muzykę (jest na youtube). Ludzie mają kilka faz fal mózgowych: 1 ETAP PRZED SNEM - fale alpha - spoczynkowy, charakterystyczny dla stanu relaksu, odprężenia, gdy leżymy z zamkniętymi oczami, przed zaśnięciem i rano po przebudzeniu 2 ETAP - fale theta - coś jak płytki sen, aktywność wyobraźni co powoduje, że silnie marzymy (ja często tu się zatrzymuje i nie mogę za bardzo spać) 3 ETAP - fale delta - występują podczas głębokiego snu - najważniejszy z punktu widzenia regeneracji w mózgu (po to śpimy). Na yuotube jest muzyka, która może wywołać te stany (do jednego ucha puszcza się jeden dźwięk, do drugiego drugi, różnica pomiędzy nimi tworzy bardzo niskie dźwięki - niesłyszalne dla nas - które wprowadzają Cie w pożądany stan - mi to pomaga. Jak już zaśniesz ze słuchawkami na uszach, partner może je ściągnąć a Ty będziesz smacznie spała) - taki eksperymencik :)
Jeśli to wszystko nie pomoże udaj się do lekarza celem badań, począwszy od krwi, przez szpitalną obserwacje snu i fal mózgowych podczas owego snu nawet po tomografię głowy - ale to już od lekarza będzie zależało. Napisz potem jak Ci wszystko poszło. Pozdrawiam :)