Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹LaryngologLaryngologia - dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zatok, gardła, krtani oraz uszu (otolaryngologia) a także innymi schorzeniami związanymi z górnymi drogami oddechowymi szczególnie jamy ustnej i nosowej, narządów i gruczołów z nimi związanych (język, ślinianki) oraz układu chłonnego w obrębie szczęki i szyi (w szczególności migdałków gardłowych)
Regulamin działu
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej informacji na temat dolegliwości laryngologicznych? Trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj dotrzesz do wiadomości, które z pewnością cię zainteresują. Podejmowane dyskusje toczą się wokół chorób gardła, krtani, zatok a także uszu. Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości, otwórz nowy wątek i zadaj pytanie innym użytkownikom, którzy odwiedzają to forum medyczne. Dział „Laryngolog” skierowany jest do wszystkich pacjentów cierpiących na schorzenia związane z górnymi drogami oddechowymi - w szczególności jamy ustnej i nosowej, narządów oraz gruczołów z nimi powiązanych. Poznaj szczegóły dotyczące powszechnie stosowanych w laryngologii metod diagnostycznych oraz sposobu leczenia wykrytych i zdiagnozowanych chorób. Dokonując szerszego rozeznania w prezentowanej tematyce z pewnością pomożesz sobie czy też bliskiej, chorującej osobie. Warto już teraz rozważyć szanse płynące z aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w tym dziale.
Witam i proszę o pomoc. Od kilku miesięcy mam problem ze śluzówką nosa. Podejrzewam, że to nadżerka. W jednym miejscu mam podłużne wgłębienie, w którym robi się strupek, odpada i tak w kółko. Czasem pojawia się ostry, piekący ból. Nie mam teraz możliwości zgłosić się do lekarza. Czy są jakieś maści, które mogłyby pomóc, przynajmniej doraźnie? Do tej pory stosowałam rinopanteinę, ale niewiele dała.
Doraźnie możesz wspomagać się maścią Linomag (koszuje w aptece ok 7-8zł). Ważne, zeby to była maśc a nie krem, bo kremu nie mozna uzywac do nosa, bo zawiera kwas borowy. Na noc smaruj wnętrze nosa wyciśniętą z kapsułki witaminą A+E (koszt ok 5-6 zł). Oczywiście najpierw wymaz - tak jak radził Peter . pozdr. Dorota
Witam, mam podobny problem. od kilku miesięcy w nosie na wewnętrznej ściance mam strupa.Odpada znowu się robi i tak w kółko, w dodatku bardzo boli, ten ból promieniuje od oka do szczeki. z nosa sączy się ropa, która obrzydliwie śmierdzi, ciężko mi się oddycha. za każdym razem jak wysmarkam nos to wychodzą mi takie ropne "płaty" z krwią. Lekarz mówi mi, że to od alergii i daje zyrtec i krople do nosa, ale to w ogóle nie pomaga. Proszę o pomoc. dziękuje
Na pewno to nie "czysta" alergia. Konieczny wymaz z tej zmiany, najlepiej z rana, kiedy zbiera się najwięcej wydzieliny. Podejrzewam brzydką bakterię. Taki stan może prowadzić do ozeny. Lepiej tego nie lekceważyć i raczej zmienić lekarza, jeśli upiera się przy alergii.
byłam dzisiaj u innego lekarza, ale internisty po skierowanie do innego laryngologa i powiedział mi, że to jest krzywienie przegroy nosowej, i mam pytanie czy w takim przypadku, ta wydzielina z nosa może śmierdzieć?