Dzień dobry,
mam 21 lat.Dwa tygodnie temu zostałem skierowany na badanie TSH.
Wynik: 13,03 [0,25-4]
Następnie FT3 i FT4. Wynik : norma (za 2 podam konkretne liczby, ale 100% norma, kartka została w akademiku)
Zostałem skierowany na USG Tarczycy w kierunku choroby nowotworowej( lekarz uznał, iż moje objawy są charakterystyczne dla nadczyności i niedoczyności, powodem czego może być jakiś guzek który jest odpowiedzialny za ten stan)
Pojechałem do innego lekarza. Wyśmiał Panią doktor od choroby nowotworowej - nie wolno straszyć ludzi w głupi sposób
Badanie USG tarczycy: norma - żadnych zmian.
Badanie przeciwciał na zapalenie tarczycy : norma(nie pamietam oznaczeń tego badania- też uzupełnię)
Diagnoza: mało ilość jodu w organizmie. Recepta: Jodid 200.
Teraz moje wąptliwości:
Wydaje mi sie, ze mam objawy dla niedoczynosci i nadczynosci tarczycy.Wiem natomiast, że Jod może być szkodliwy w przypadku niedoczyność i przerodzić ją w nadczyność.
Moje objawy to :
- Zmeczenie. fatalna pamiec(w liceum miałem fenomenalną pamieć, teraz ledwo sobie radze na studiach).
- Senność - śpię po 12h dziennie, czuję że mógłbym dłużej.
- Zaczęły mi wypadać włosy(zakola).
- Jakieś dziwne rozstrojenie układu trawiennego(wzdęcia, 3 razy dziennie opróżniam się, kał niema "twardej" konsystencji)
- POTLIWOŚĆ! Okolice pach, pośladków.
- Co dziwne zawsze mam zimne ręcę i stopy ale są one wilgotne i spocone. Jest mi zawsze zmino.
- Warto dodać, że w ostatnich 7-8 miesiącach przytyłem 10kg.
- Łzawią mi często oczy
- Często oddaje mocz
- Ogólnie wyglądam bardzo młodo, brak zarostu co moze wskazywać na problem hormonalny ale to tylko moja hipoteza i możę się mi wydawać.
Porszę o jakieś wskazówki, oczywiście dostosuję się do zaleceń lekarza który mnie zbada - niestety kolejna wizyta za miesiąc. Szukam pomocy gdzie się da ponieważ boję się, że zbliżająca sesja na uczelni z taka wydajnością organizmu będzie moją ostatnią:) Nie wiem czy brać ten przepisany Jod.
Pozdrawiam