Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹EndokrynologEndokrynologia – dziedzina medycyny zajmująca się hormonami oraz narządami i gruczołami je wytwarzającymi, czyli tarczycą, przysadką mózgową, nadnerczami, podwzgórzem, gonadami (jądra i jajniki). W szczególności zajmuje się leczeniem zaburzeń procesu wzrostu i dojrzewania, chorób tarczycy (niedoczynność i nadczynność), chorób nadnerczy (Addisona), chorób o podłożu autoimmunoligicznych jak Hasimoto i Graves-Besadov oraz chromosomopatie np. Zespół Klinefeltera i Zespół Turnera.
Regulamin działu
W tym dziale pomoc i porady znajdą osoby będące pacjentami poradni endokrynologicznej. Zachęcamy do jego odwiedzania wszystkich tych, którzy zetknęli się z zaburzeniami układu hormonalnego. Jak łagodzić uciążliwe objawy niedoczynności lub też nadczynności gruczołów wydzielania wewnętrznego? Jakie skutki dla naszego organizmu mogą wywołać łagodne i złośliwe guzy wydzielania wewnętrznego? Jak je diagnozować, a jak leczyć? Zapytaj o to na forum. Być może toczące się dyskusje pomogą ci zrozumieć złożoność dolegliwości hormonalnych. Jak często należy wykonywać kontrolne badania poziomu hormonów we krwi (np. TSH)? Dowiedz się, kiedy stosowane jest badanie USG, a kiedy wykryte guzki tarczycy powinny zostać poddane biopsji. Na forum możesz aktywnie uczestniczyć w dyskusjach na temat zaburzeń wzrostu oraz dojrzewania. Niezwykle cenne mogą być dla Ciebie wskazówki odnośnie chorób o podłożu autoimmunologicznym. Doświadczenie innych użytkowników forum pomoże Ci pogłębić posiadaną wiedzę na te i inne tematy związane z endokrynologią.
Witam.Bardzo proszę o udzielenie mi porady.U mojego syna(lat15) w ciągu 2 miesięcy,bez uchwytnej przyczyny dwukrotnie wystapil epizod gorączki.Bez żadnych objawow,typu keszel,boł gardla,itp pojawila się gorączka ponad 39 stopni.Rano były stany podgorączkowe(37,4-37.8),natomiast wieczorem bylo nawet 39,9.Z tego powodu udalam się z nim do lekarza i zaczeło się "szukanie"przyczyny wzrostu temperatury.Obecnie mamy część wyników,z ktorych wynika,ze ma nadczynność tarczycy.TSH jest zerowe,T3,fT4 podwyzszone.CRP(przy normie do 10)jest 25.Wszystko wskazuje,ze to nadczynność,ale nadal mnie zastanawia czy ta gorączka,to rzeczywiście byla od tarczycy?czy to byl powód?Czytam w internecie i niewiele pisze o gorączkach w nadczynności.Martwię się,czy poza tą nadczynnością jeszcze nie ma czegoś niepokojącego.Bo jesli przy nadczynności może wystepować taka temperatura,to oczywiście wyjaśnia sprawę ,a jesli nie ?to czy on nadal wymaga jakiś badań?Z gory dziękuję za odpowiedź.
Zasadniczo przy nadczynności nie ma gorączki. CRP może być podniesione gdy nadczynność ma podłoże autoimmunologiczne (Graves-Besadov) ale aby do stwierdzić należy wykonać badania Anty TG.
Witam.Dziekuję za poprzednią odpowiedź,ale chcialam jeszcze zapytać o jedna sprawę.Otoż,mój syn w przebiegu nadczynności tarczycy ma zlecone pomiary cisnienia 2 razy dziennie.Ma niestety wysokie jak na swoj wiek,ponieważ waha się w granicach 135/90.Raz nawet bylo 158/93.Rozmawialam z lekarzem i kazal podawać mu Propranolol 10mg 2 razy dziennie.Teraz znowu spada chyba za bardzo,bo np wczoraj mial 90/52.Zastanawiam się czy tak może być?Czy ten lek nie za bardzo mu obniża to cisnienie?Jesli chodzi o jego samopoczucie,to czuję się bardzo dobrze,nie zglasza żadnych dolegliwości.I,jeszcze jedno pytanie.Czy to cisnienie już zawsze będzie tak szalalo przy nadczynności?czy to się cofnie?On ma dopiero 15 lat i przeraża mnie to,ze już musi brać takie leki.Czy ewentualnie ten Propranolol mogę podawać mu doraźnie?Dziekuję z gory za odpowiedź.
Przy prawidłowo leczonej nadczynności nie powinno występować nadcisnienie, oczywiście jeżeli nadcinienie nie ma innego powodu. Jak długo leczycie już nadczynność?
Bardzo krótko,bo nadczynność dopiero zostala zdiagnozowana.Bierze Thyrozol,10mg 2razy dziennie po 1 tbl.Bierze to dopiero od 7u dni.Leżal na oddziale dziecięcym,dziś zostal wypisany i dostaliśmy dopiero skierowanie do endokrynologa.Jeszcze nie mamy wyniku trab,a anty tpo jest ponad 300(przy normie do 35).Termin wizyty mamy na 11.08.Mam nadzieję,ze dowiem się czegoś więcej na temat tej choroby,bo jak narazie to dla mnie czarna magia.Owszem,buszuję po internecie,ale to nie to samo co uslyszeć odpowiedź od lekarza na ważne dla mnie pytania.Np,bardzo mnie interesuje czy wogóle syn z tego się wyleczy,czy to już leczenie do końca zycia?Czy to,ze jest w okresie dojrzewania ma jakiś wpływ na to,ze ta choroba zaatakowala?Jakie są rokowania w tej chorobie?Jesli Pan może to proszę mi odpowiedzieć bo do 11go to jeszcze parę dni a ja nie myslę o niczym innym.Dziękuję bardzo.
Bardziej się znam na niedoczynności niż nadczynności (z racji swojej choroby), więc nie będe popisywał się wiedzą której nie posiadam. Leczenie nadczynności jest dużo trudniejsze niż niedoczynności, szczególnie jak ma podłoże autoimmunologiczne, oczywiście istnieje szansa na wyleczenie ale jest to bardzo trudne.