Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹KardiologKardiologia –dziedzina medycyny, zajmująca się sercem oraz układem sercowo-naczyniowym, w szczególności wadami serca a także leczeniem nadciśnienia tętniczego, arytmii, choroby niedokrwiennej, zapalenia mięśnia sercowego, osierdzia, wsierdzia, zawałów oraz profilaktyką w tym zakresie.
Regulamin działu
W tym dziele możesz wziąć udział w dyskusjach z zakresu kardiologii oraz chorób serca, aorty i mniejszych układów krwionośnych. Jak im zapobiegać, a jak leczyć? Warto podzielić się swoimi uwagami, spostrzeżeniami oraz doświadczeniem zdobytym w czasie zmagania z dolegliwościami układu sercowo-naczyniowego. Masz pytania – zadaj je na forum. Cierpisz na nadciśnienie? A może Twoje problemy wiążą się z arytmią serca? Z pewnością doskonale zdajesz sobie sprawę, jak cenne dla człowieka jest jego serce – i Ty zadbaj o nie już dziś. Dowiedz się jak i gdzie leczyć nerwice, a także jakie czynniki należy wziąć pod uwagę, wybierając poradnię leczenia chorób kardiologicznych. Niezwykle istotne mogą okazać się informacje na temat zapalenia mięśnia sercowego, osierdzia i wsierdzia. Poznaj objawy, które mogą ostrzec cię o nadchodzącym ataku. Poznaj szczegóły związane z rekonwalescencją po przebytym zawale. Warto pogłębić swoją wiedzę w tych i innych obszarach kardiologii – zrób to z pomocą forum.
Od 2 miesięcy biorę leki na nadciśnienie (prawdopodobnie samoistne, choć ciśnienie skacze mi też przez nerwicę). Ostatnio zauważyłem, że mój mocz się pieni, co może świadczyć o obecności białka w moczu. Ponoć białkomocz wystepuje przy chorobie nadciśnieniowej, ale czy nie powinien ustąpić po zażywaniu leków na nadciśnienie?
Białkomocz występuje między innymi przy chorobach erek, np. kłębuszkowe zapalenie nerek- co może być jednocześnie przyczyną nadciśnienia. Często Nt jest spowodowane chorobami nerek, tak zapewne jest w tym przypadku. Należy zrobić usg nerek
No właśnie o to chodzi, że nerki mam zdrowe. Leczę się na nerwicę, która pośrednio jest przyczyną mojego nadciśnienia. Dlatego dziwi mnie białkomocz przy leczeniu nadciśnienia. Miewam jednak okresowe nasilenia nerwicy, ponoć stres też może wpływać na pojawienie się białka, może to jest przyczyną... Cóż, zbadam sie za jakiś czas i porównam wyniki.
witaj ja tez myslalam ze tylko mam nadcisnienie bo nerki mowili ze ok, a okazalo sie po dokladniejszych badaniach ze mam klebuszkowe zapalenie nerek. Zbadaj sie dokladnie:kreatynina, mocznik, potas, sod, mocz ogolny i usg nerek.
Jakiś czas temu naczytałem się o białkomoczu i rzekomym objawie - pienieniu się moczu, co oczywiście spowodowało u mnie ciągłe sprawdzanie tego i sytuacje stresowe, aż w końcu zrobiłem sobie wszystkie badania. Aby uspokoić wszystkich, co im się mocz pieni:
Na ogół ludzie nie zwracają uwagi na to, czy ich mocz się pieni, póki ktoś im tego nie powie. NORMALNE JEST, że mocz się pieni na biało. Jeśli pije się dużo płynów, pepsi, PIWO, to mocz nie będzie się pienił tak bardzo, lub w ogóle - czyli zalezy to od diety, pory dnia itd. a nawet od PH wody i oczywiście od dodatków w postaci kostek zapachowych :) Jeśli mimo to ktoś uważa, że ma białkomocz - polecam wpisać na youtube - piss, czy pee i pooglądać, jak ludzie sobie leją do kibla'' - w takim razie chyba wszyscy mają zespół nerczycowy, szpiczaki mnogie itd :)
Internet to największy omamiacz, jeśli chodzi o choroby - wpisz ból głowy - zaraz będą raki, guzy itd - NIE DAJCIE SIĘ ZWARIOWAĆ. Jak Wam coś dolega - idźcie do lekarza - to był mój błąd, za co przepłaciłem zszarganymi nerwami.