Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Od ok. 15 lat nad kostką prawej nogi mam guz nieznacznie powiększający się. X lat temu lekarz rodzinny oglądając go stwierdził, że to co groźne to nie boli i tak zostało, ale ten guz jest coraz bardziej uciążliwy- pod wpływam chłodu odczuwam dokuczliwy ból, który trwa od kilkanastu min. do godz..i jest to ból kłująco-przeszywający . W lipcu wybrałam się do chirurga naczyniowego, mam zrobione USG i skierowanie do szpitala w celu usunięcia guza. Z USG wynika,że ten guz jest wypełniony płynem , moze to być zwapnienie lub żylak ale ostatecznie okaze się po badaniu histopatologicznym. I tu mam problem. Zamartwiam się wynikiem badania i diagnozą , że yo nowotwór. Co by było, gdybym nie zdecydowała się na zabieg usunięcia guza( wielkości wiśni)? czy przed zabiegiem nie możnabyłoby wykonać biopsji? boję się, że po usunięciu guza zaczną sie problemy?
Nie,nie ma potrzeby wykonywania biopsji przed usunięciem,badanie histopatologiczne wykonuje się po wycięciu z reguły są to zmiany typu łagodnego.Nie wiem dlaczego sądzisz że zaczną się problemy po usunięciu a jakie przewidujesz? jak zaznaczyłem są to zwykle zmiany typu łagodnego.
Skierowanie mam na koniec września, ale lekarz tym razem mój guzek zakwalifikował jako włókniak( z wątpliwościami, dlaczego mnie boli pod wpływem chłodu) i nie naciskał na konieczność usunięcia- chyba, że ze względów estetycznych. I teraz nie wiem co robić -usunąć, czy dać sobie spokój- po 40-tce estetyka schodzi na dalszy plan. Chce wychować dzieci...
Jak zaznaczałem są to zmiany typu łagodnego,i do takich zalicza się włókniak,w zależności od usytuowania stosuje się odpowiednią metodę leczenia leczenia,jeśli nie przeszkadza i nie szpeci można pozostawić,jednak czasem uciskając na nerw(a tak tu wygląda,szczególnie przy zimnie)można usunąć.Zabieg b.prosty może zostać wykonany w chirurgii jednego dnia,pozostaje nieznaczna blizna(w kształcie kreseczki po 7-10 dniach usuwa się szwy)Po usunięci ,poddaje się badaniu histopatologicznemu(standardowa procedura)Decyzja należy do Ciebie.
Nic z tym włókniakiem nie zrobiłam. Pojawiły się nowe problemy, między innymi ze stawami i one zaprzątają mi teraz głowę. W międzyczasie dowiedziałam się( niestety nie od lekarza), że przyczyną pogarszającego się mojego stanu zdrowia jest długotrwały stres i chyba początki depresji. No cóż nikt nie mówi, że życie jest łatwe i przyjemne...