Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹DermatologDermatologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami skóry, włosów i paznokci oraz chorobami w wyniku których dochodzi to zmian w obrębie tych narządów oraz części ciała w szczególności takich jak łuszczyca, łupież, łysienie, bielactwo.
Regulamin działu
Dział „Dermatolog” zajmuje się problemami związanymi z chorobami skóry oraz dolegliwościami zdrowotnymi włosów i paznokci. Zachęcamy do jego odwiedzin nie tylko pacjentów poradni dermatologicznych, ale także kosmetologów i lekarzy tej specjalności. Tutaj wymienisz się swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie leczenia łuszczycy, choroby na którą cierpi około 4 procent populacji. W tym miejscu przekonasz się, że nie jesteś z tym problemem sam. Dowiedz się jak przebiega profilaktyka tego schorzenia skóry, jak łagodzić jego objawy – sprawdź co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Podejmij dyskusje także na inne, równie ważne tematy związane z dolegliwościami natury dermatologicznej. Jeżeli szukasz skutecznego leku na łupież, poproś o pomoc na forum. Dowiedz się jak radzą sobie z nim inni. Niewykluczone, iż pozyskane tą drogą informację pomogą ci pozbyć się tej uciążliwej dolegliwości skórnej raz na zawsze. Masz problemy z łysieniem? Chciałbyś zahamować ten proces? Być może właśnie tutaj znajdziesz coś co cię zainteresuje.
Witam. Czy powinienem usunąć myszkę wielkości baterii od telefonu ( jest lekko brązowa i nie wygląda na " mocno zakorzenioną" ) a drugie pytanie czy powienienem coś zrobić z pieprzykiem na brodzie którego juz pare razy zdarzylo mi sie zaciąć podczas golenia ?? Prosiłbym o szybką odpowiedź. Z góry dziekuję i pozdrawiam
Witam:) Jeżeli chodzi o pieprzyk jest on zapewne niewygodny;) można bez żadnych problemów go usunąć...musisz iść albo prywatnie, albo państwowo do dermatologa po skierowanie do chirurga plastyka....tylko w przypadku drugim czeka sie troszkę dłużej.....no co do myszki, wiem , że najpierw powinienes iść do onkologa na badanie.....Gdy lekarz stwierdzi że nie ma przeciwskazań do usuniecia bądź wypalenia to wtedy skieruje do konkretnej placówki gdzie można wykonać taki zabieg.
Czy ona te zabiegi są niegroźne ?? słyszałem różne teorie na temat usuwania myszek. A jeśli chodzi o tego pieprzyka to nic sie nie stało że go pare razy zaciąłem ??
Pieprzyka masz w miejscu ciągle narażonym na podrażnienia więc najlepiej go usunąć.Najlepiej idź do lekarza ogólnego,niekoniecznie musi być dermatolog i tam dostaniesz skierowanie do chirurga.Ja miałam coś podobnego na szyi ,chirurg w przychodni wyciął to na pierwszej wizycie w znieczuleniu miejscowym.Nic nie bolało :-)potem wysłał wyciętą zmianę na badanie histopatologiczne i koniec.Jeśli będziesz już u chirurga wtedy zapytaj o tą myszkę co należałoby zrobić,ale nie wydaje mi się żeby z nią był jakiś większy problem.