Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹PsychiatraPsychiatria – dziedzina medycyny zajmująca się diagnostyką, profilaktyką i leczeniem chorób o charakterze psychicznym. W szczególności leczeniem nerwicy, depresji, schizofrenii, uzależnień, otępień. Psychiatria korzysta zarówno z nauk medycznych, z psychologii oraz nauk społecznych, leczenie odbywa się za pomocą zarówno farmakologii jak i psychoterapii.
Regulamin działu
Forum „Psychiatria” to miejsce przeznaczone nie tylko dla samych pacjentów poradni psychiatrycznych i ich rodzin, ale także wszystkich tych, którzy interesują się tematyką zdrowia psychicznego. Toczące się tu rozmowy z pewnością Cię zainteresują. Podyskutuj o depresji, fobii, otępieniu czy schizofrenii. Ważną dla nas tematyką są również zaburzenia nerwicowe. Czym one są i jak sobie z nimi radzić w codziennym życiu? Poszukaj odpowiedzi na pytania, które sobie zadajesz. Niewątpliwie może okazać się, iż miejsce to będzie dla Ciebie źródłem rzetelnych informacji, dającym okazję do wymiany doświadczeń. Doskonale zdajemy sobie sprawę, jak ważną rolę w życiu człowieka odgrywa jego psychika i samopoczucie. Z drugiej jednak strony wiele jej aspektów wciąż pozostaje jej tajemnicą. Być może właśnie tu dowiesz się czegoś więcej o chorobach natury psychicznej, sposobach ich leczenia a także miejscach, w których możesz szukać pomocy. Nie zwlekaj, przekonaj się o tym osobiście już teraz.
Witam moje problemy zaczeły się ponad rok temu nie poszedłem nigdzie na sylwestra siedzialem w domu(wypiłem trochę ) nie mogłem zasnać a chciałem na drugi dzień zaczołem myśleć co będzie jak nie zasnę a trzeba na następny dzien iść do pracy znowu no i nie spałem wizyta u lekarza rodzinnego przepisany nasen iagle myślenie o tym że nie mogę spać problem utrzymywał się cały czas ale tylko przy pracy na 1 zmianę jak na drugą to spałem normalnie jak na pierwszą to tak licho na tym nasenie . problem ustąpił zeszłego roku tak gdzieś w połowie kiedy zostałem zwolniony z pracy . Jakieś miesiąc temu problem ni z tego ni z owego znów się pojwił ciagle myśle o tym że nie będę spal po kilku dniach zdecydowałem się na wizytę u psychiatry (z oporami) przedstwilem swój problem (dodam jeszcze że miewałem delikatne problemy z alkoholem i innymi używkami) przedstawiłem cały problem lekarz stwierdzi ł że leczenie antydepresantami można zastosować albo psychoterapi ale raczej na początek te antydepresanty , stwierdziłem że jeszcze się wstrzymam z podjęciem tej decyzji lekarz przepisał mi wtedy hydroksyzynium i nawet pomogło trzy tygodnie spokoju normalnie spoko do czasu gdy poszłem na mała imprezkę urodziny kolegi akohol i takie tam (psychitra stwierdził że alkohol może mieć cioś wspólnego z tym moim problemem) no i właśnie pomyślałem że wypiłem i może znów być problem no i od razu był(jakos tam śpię pomaga ten nasen nawet jedna czwarta tabletki). Ogólnie rzecz ujmując myśle ciągle o tym i to jest najgorsze jak pozbyć się tego co radzicie te antydepresanty czy psychoterapia co myślicie ?
ja ci proponuje żebyś odstawił ten alkohol całkowicie i spróbował nowej terapii kwasami omega 3, które jak udowodniono ostatnio działa na mózg antydepresyjnie, tylko trzeba stosować regularnie żeby osiągnąć efekty i zajmuje to około przynajmniej 3 miesięcy wtedy dopiero widać efekty , sama spróbowałam i działa , pomału ale systematycznie samopoczucie i dziwne myśli zmieniały się na lepsze, ja stosuje omega 3 complex z multi tabsa bo cena przystępna i mam już sprawdzone na własnej skórze - próbuj takich naturalnych metod no i jakiegoś zajęcia dodatkowego poszukaj