witam,
proszę o interpretacje rezonansu, niby po polsku jest opis ale nie rozumie jezyka lekarzy, dodam że 9 lat temu miałam drugą operację usunięcia przepukliny na poziomie L5-S1, w rezonansie po drugim zabiegu uwidocznione były też zmiany w przestrzeni L4-L5 typu protruzji centralnej ale bez cech ucisku,
a teraz jak czytałam wynik to troche zbladłam, nie wiem co myśleć, w tej chwili mam 31 lat, problemy z pęcherzem, bóle promieniujące do nogi, przeszłam wzmożoną rehabilitacje (prądy, ćwiczenia, ,masaże) przez ostatni rok ale czuję się coraz gorzej
niżej zamieszczam to co jest w opisie MR:
Na krawedziach trzonów kręgów lędźwiowych zmiany o charakterze zwyrodnieniowo-wytwórczym.
W okolicach powierzchni stawowych trzonów kręgów L5 oraz S1 widoczne są w sekwencji SE/T2 oraz T1 hiperintensywne obszary jak w przypadku zmian o charakterze degeneracji typ II.
Tarczamiędzykręgowa na poziomie L4-L5, L5-S1 ma obniżoną intensywnośc sygnałów w sekwencji SE/T2, jak w przypadku zmian o charakterze zaburzeń uwodnienia.
Uszkodzone są pierścienie włókniste na tych poziomach.
Nie równe są obrysy krawędzi górnych oraz dolnych trzonów kręgów lędźwiowych L1, L2, jak w przypadku przepuklin dotrzonowych.
Na poziomie Th12-L1 stenozy kanału kręgowego , kanałów korzeni nerwów rdzeniowych nie stwierdza się.
Na poziomie L1-L2 nie stwierdza się stenozy kanałów korzeni nerwów rdzeniowych oraz kanalu kręgowego.
Na poziomie L2-L3, L3-L4 uwypuklona obwodowo tarcza międzykręgowa powoduje zwężenie kanałów korzeni nerwów rdzeniowych obustronnie. Nerwy rdzeniowe w odcinku pozakanałowym są nieco modelowane przez uwypukloną tarczę międzykręgową.
Na poziomie L4-L5 widoczna jest uwypuklona tarcza międzykręgowa nieco bardziej na stronę lewą, co powoduje ucisk worka oponowego oraz zwężenie kanałów korzeni nerwów rdzeniowych obustronnie. Szerokość kanału kręgowego w wymiarze strzałkowym na tym poziomie wynosi 14mm.
Na poziomie L5-S1 widoczne jest uwypuklenie tarczy międzykręgowej oraz zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze na tylnej krawędzi trzonu L5 oraz S1, co powoduje zwężenie wymiaru strzałkowego kanału kręgowego do 10mm (stenoza bezwzględna), pogrubiałe więzadła żółte, co powoduje zwężenie wymiaru strzałkowego kanału kręgowego do 10mm, zwężenie kanału korzeniowego po prawej stronie, obrzęk nerwu rdzeniowego prawego. Na tym poziomie widoczne są niewielkioe zmiany bliznowate po stronie prawej w okolicy przykręgosłupowej i degeneracja tłuszczowa na tym poziomie.
Intensywność sygnałów z uwidocznionego końcowego odcinka rdzenia kręgowego, prawidłowa.
Szerokość kanału kręgowego w pozostałym uwidocznionym zakresie jest prawidłowa.
wnioski: Spondyloza lędźwiowa, Stenoza bezwzględna kanału kręgowego na poziomie L5-S1
coś czuje że czeka mnie operacja, proszę o odpowiedź