8 lat temu przeszedłem mononukleozę zakaźną. Jej pierwszym objawem było bardzo złe samopoczucie i silne osłabienie. Po tygodniu fatalnego samopoczucia nastąpiły typowe dla mononukleozy objawy (powiększone węzły chłonne, gorączka, silny ból gardła) Test z krwi wykazał mononukleozę.
Po ustąpieniu choroby objawy ustąpiły - poza jednym - złym samopoczuciem. Niedawno dowiedziałem się, że mononukleoza może wywoływać tzw zespół przewlekłego zmęczenia. Objawy tej choroby bardzo pasują do moich objawów a są to:
- ciągle przemęczenie, senność
- brak kondycji i szybkie słabnięcie podczas ćwiczeń
- bardzo złe samopoczucie po przebudzeniu (mimo długiego snu)
Ponadto mam problemy z bardzo niskim cukrem (ok 40 2h po jedzeniu). Jednak samopoczucie jest złe nawet gdy mam normalny poziom cukru.
Czy rzeczywiście te objawy mogą być przyczyną przebytej mononukleozy? Przed chorobą takich objawów nie miałem.
Czy może ktoś sie z czymś takim zetknął i mógłby mi coś doradzić. Jak do tej pory żaden lekarz nie był w stanie mi pomóc.
Dodam tylko ze na osłabienie nie mam recepty bo środki zawierające kofeinę działają wręcz odwrotnie: czuje sie gorzej i do tego dochodzi drżenie rąk itp.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Adam