Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹AlergologAlergologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób o podłożu alergicznym takimi jak alergiczne zapalenie spojówek, nieżyt nosa, atopowe zapalenie skóry (AZS) i inne choroby atopowe. Zajmuje się również alergią pokarmową a także diagnozowaniem chorób poprzez badania diagnostyczne takie jak testy skórne, ekspozycyjne, badania serologiczne i spirometryczne.
Regulamin działu
Lekarz alergolog zajmuje się leczeniem alergii, wysypki oraz astmy mających podłoże alergiczne. Często odwiedzasz jego gabinet? Jeżeli odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, z pewnością trafiłeś we właściwe miejsce. W tym dziale znajdziesz porady oraz informacje odnośnie metod diagnozy oraz leczenia chorób alergicznych, które mogą objawiać się zapaleniem spojówek, nieżytem nosa czy też atopowym zapaleniem skóry (AZS). A może zauważyłeś niepokojące sygnały, które wysyła do ciebie twój organizm? Zastanawiasz się czy to właśnie alergia? Przedstaw swoją sytuację innym użytkownikom forum, być może właśnie tą drogą uzyskasz pomoc. Także w tym miejscu dowiesz się czegoś więcej na temat testów skórnych. Czy są one bezwzględnie skuteczne? Kiedy lepszą metodą diagnostyczną mogą okazać się testy z krwi? Na czym polega badanie IgE całkowite? Poszukujesz odpowiedzi na te i inne pytania? Odwiedź dział „Alergolog” i opisz swoje wątpliwości. Zapytaj o sposoby leczenia twojej alergii.
Jestem matką czteroletniego chłopca, któremu wczoraj postawiono ostateczne rozpoznanie, ze to z czym meczymy sie od dawna to jednak astma. Nie jestem zaskoczona, bo wszystko ostatnio już wskazywało na to: napady kaszlu, zapalenia oskrzeli i płuc, od niedawna tez takie świsty podczas gdy syn oddycha. Synowi wykonano w końcu spirometrię. Lekarz przepisał mu wstępnie Monkaste i chciałam zapytać, czy ktoś z was używał tego leku? Jak się po nim czuliście? Pomagał?
Monkasta to lek, który szczególnie sprawdza się u dzieci, rzadziej stosowany u dorosłych. Pozwala on często na uniknięcie glikokortykosteroidów w leczeniu astmy. Sporo maluchów go stosuje i raczej nie spotkałem się żeby ktoś zgłaszał jakieś poważniejsze działania niepożądane w każdym razie nie na tyle nasilone żeby odstawić lek. Aczkolwiek i takie są możliwe. Najczęściej u maluchów zdarza się ból brzucha, warto też zwróci uwagę na zalecenia producenta co do dawkowania. Najlepiej go stosować wieczorem na 1 godzinę przed lub 2 godziny po posiłku.
Ja akurat brałam Singulair albo Montest Niestety mam po tym leku bardzo kiepskie samopoczucie, stany depresyjne Dzieci me biorą i podobnych objawów u nich przynajmniej nie zauważam
Mój siostrzeniec bierze Monkastę. Z racji jego choroby często siedzimy w internecie i czytamy różne rzeczy na ten temat. Muszę przyznać, że nigdy po tym leku nie miał takich problemów jak opisują czasem rodzice, których dzieci biorą inne leki. Nie było podenerwowania, rozdrażnienia, zmiany zachowania. Mały znosi swój lek całkiem dobrze i czasem jak czytam opisy niektórych rodziców to w sumie mamy chyba tylko powody do radości
Ja myślę, że powinnaś się cieszyć, że lekarz przepisał tabletki a nie inhalator. Po pierwsze tabletka jest sto razy wygodniejsza niż inhalator. Zwłaszcza w przypadku takiego małego dziecka, wyobrażam sobie że jest dużo wygodniej. Do tego jednak inhalatory to sterydy. Pewnie pomagają, ale uważam, że dopóki jest jakaś możliwość, żeby je zastępować to chyba warto się tego trzymać. Jak przejrzysz fora to przeczytasz, że z tabletek to lekarze najczęściej przepisują Singulair. Ponieważ rodzice często narzekają na skutki uboczne – depresja, tycie, rozdrażnienie, to sięga się po odpowiedniki. Takim odpowiednikiem jest Monkasta. W sumie na tyle co przejrzałam to nie widziałam, żeby ktoś narzekał na takie problemy jak przy Singulairze.