Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹LaryngologLaryngologia - dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zatok, gardła, krtani oraz uszu (otolaryngologia) a także innymi schorzeniami związanymi z górnymi drogami oddechowymi szczególnie jamy ustnej i nosowej, narządów i gruczołów z nimi związanych (język, ślinianki) oraz układu chłonnego w obrębie szczęki i szyi (w szczególności migdałków gardłowych)
Regulamin działu
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej informacji na temat dolegliwości laryngologicznych? Trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj dotrzesz do wiadomości, które z pewnością cię zainteresują. Podejmowane dyskusje toczą się wokół chorób gardła, krtani, zatok a także uszu. Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości, otwórz nowy wątek i zadaj pytanie innym użytkownikom, którzy odwiedzają to forum medyczne. Dział „Laryngolog” skierowany jest do wszystkich pacjentów cierpiących na schorzenia związane z górnymi drogami oddechowymi - w szczególności jamy ustnej i nosowej, narządów oraz gruczołów z nimi powiązanych. Poznaj szczegóły dotyczące powszechnie stosowanych w laryngologii metod diagnostycznych oraz sposobu leczenia wykrytych i zdiagnozowanych chorób. Dokonując szerszego rozeznania w prezentowanej tematyce z pewnością pomożesz sobie czy też bliskiej, chorującej osobie. Warto już teraz rozważyć szanse płynące z aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w tym dziale.
Jeżeli tak to spróbuję na forum.Mój syn 5,5 lat bardzo często choruje temperatura i gardło,usunięty trzeci migdał bez poprawy.Przeszedł kurację ribomunylem nadal bez poprawy.boczne migdały wielkie przerośnięte.Od tygodnia natrafilam na forum i zastosowałam przy wadze 19 kg 2x dziennie engystol,3x10 kropli lymphomyosot,staram się wykluczyć z diety węglowodany.Czy jeszcze mogę coś zrobić? Dodam jeszcze że do tej pory leczony był antybiotykami.
Tak ,był robiony wymaz z gardła nosa, w nosie nic a w gardle pojedyńcze grzybki na które dostał lekarstwo.W sierpniu gdy był usuwany trzeci migdał były robione badania (w normie).W listopadzie w trakcie infekcji gardła robiłam wyniki ,które wykazały OB-21 ,leukocyty podwyższone,w rozmazie krwi przesunięcia ,lekarz stwierdził bakteryjne zapalenie gardła i zalecił augmentin wczesniej był summamed, dalacin,ospen.Dwa tygodnie temu zachorował na gardło (to nie była angina)doszła wysoka temperatura wymioty lekarz zlecił biotrakson w zastrzykach 5 szt i na doleczenie augmentin.Dodam ,że jeszcze nigdy nie robiłam mu badań w kierunku ASO I CRP
[quote="AGATA 202"]W sierpniu gdy był usuwany trzeci migdał były robione badania (w normie).W listopadzie w trakcie infekcji gardła był robiony wymaz z gardłai nosa, w nosie nic a w gardle pojedyńcze grzybki na które dostał lekarstwo i klebsiella oxytoca, zrobiłam morfologie ,która wykazała OB-21 ,leukocyty podwyższone,w rozmazie krwi przesunięcia,CRP-0,10mg/I lekarz stwierdził bakteryjne zapalenie gardła i zalecił augmentin wczesniej był summamed, dalacin,ospen.Dwa tygodnie temu zachorował na gardło (to nie była angina)podałam bioparox doszła wysoka temperatura wymioty lekarz zlecił biotraxon w zastrzykach 5 szt i na doleczenie augmentin.Zawsze w trakcie infekcji gardła tworzy się obrzęk pod żuchwą,który z czasem zmniejsza się.badanie w kierunku mononukleozy ujemne,badanie na pasożyty ujemne.Nie robiłam badania ASO.
[quote="AGATA 202"][quote="AGATA 202"]W sierpniu gdy był usuwany trzeci migdał były robione badania (w normie).W listopadzie w trakcie infekcji gardła był robiony wymaz z gardłai nosa, w nosie nic a w gardle pojedyńcze grzybki na które dostał lekarstwo i klebsiella oxytoca, zrobiłam morfologie ,która wykazała OB-21 ,leukocyty podwyższone,w rozmazie krwi przesunięcia,CRP-0,10mg/I lekarz stwierdził bakteryjne zapalenie gardła i zalecił augmentin wczesniej był summamed, dalacin,ospen.Dwa tygodnie temu zachorował na gardło (to nie była angina)podałam bioparox doszła wysoka temperatura wymioty lekarz zlecił biotraxon w zastrzykach 5 szt i na doleczenie augmentin.Zawsze w trakcie infekcji gardła tworzy się obrzęk pod żuchwą,który z czasem zmniejsza się.badanie w kierunku mononukleozy ujemne,badanie na pasożyty ujemne.Nie robiłam badania ASO.W poprzednich miesiącach dostawał esberitox wcześniej biostymine .
Problem może powodować wykazana na wymazie Klebsiella. Należałoby ponownie sprawdzić, czy dalej jest. Dodatkowo problem może powodować skłonność do infekcji wirusowych (dziecko osłabione antybiotykami i obecnością tej bakterii). Jak długo był przyjmowany Ribomunyl?
Ribomunyl dostawał od listopada do kwietnia ściśle według wskazań lekarza po 4 saszetki w miesiącu( w listopadzie dostał ich więcej).Poczekam jeszcze tydzień,jeżeli nic nie załapie to powtórzę wszystkie badania z wymazem gardła i nosa.Gdy będą wyniki to się odezwę,narazie wielkie dzięki.Czy na czas badań powinnam odstawić engystol i lymphomysot.
Mój syn w nocy coraz gorzej śpi, chrapie,przełyka ślinę ,w ciągu dnia mowa robi się kluskowata w nosie na szczęście sucho,gardło jeszcze nie boli. Z doświadczenia podejrzewam,że za kilka dni rozwinie się kolejna infekcja.Chciałabym uniknąć antybiotyków,czy można już coś zastosować ,czy czekać aż znów się wszystko rozwinie.
Jesteśmy po wizycie u laryngologa,który potwierdził pana opinie,że dziecko przyjmuje za dużo antybiotyków a to infekcje wirusowe.Przy następnej infekcji zaleca domowe sposoby bez antybiotyku.Wymaz uważa za niekonieczny.Stan migdałków ocenił na duże ale nie aż tak aby je usuwać,w laryngologii odchodzi się też od podcinania migdałów.Zalecił nam powilacyne w zastrzykach przez 10 dni.Co pan sądzi czy można ją stosować tuż po skończonej kuracji ribomunyl.W dalej stosujemy engystol i lymphomyosot czy to nie będzie kolidowało.