Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹LaryngologLaryngologia - dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zatok, gardła, krtani oraz uszu (otolaryngologia) a także innymi schorzeniami związanymi z górnymi drogami oddechowymi szczególnie jamy ustnej i nosowej, narządów i gruczołów z nimi związanych (język, ślinianki) oraz układu chłonnego w obrębie szczęki i szyi (w szczególności migdałków gardłowych)
Regulamin działu
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej informacji na temat dolegliwości laryngologicznych? Trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj dotrzesz do wiadomości, które z pewnością cię zainteresują. Podejmowane dyskusje toczą się wokół chorób gardła, krtani, zatok a także uszu. Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości, otwórz nowy wątek i zadaj pytanie innym użytkownikom, którzy odwiedzają to forum medyczne. Dział „Laryngolog” skierowany jest do wszystkich pacjentów cierpiących na schorzenia związane z górnymi drogami oddechowymi - w szczególności jamy ustnej i nosowej, narządów oraz gruczołów z nimi powiązanych. Poznaj szczegóły dotyczące powszechnie stosowanych w laryngologii metod diagnostycznych oraz sposobu leczenia wykrytych i zdiagnozowanych chorób. Dokonując szerszego rozeznania w prezentowanej tematyce z pewnością pomożesz sobie czy też bliskiej, chorującej osobie. Warto już teraz rozważyć szanse płynące z aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w tym dziale.
Dzień Dobry! Panie Doktorze, syn ma sie dobrze, bierzemy krople Euphorbium...dawno nie miał tak czystego noska...tzn,,,nie ma zadnych zielonosci, wydzielina jest przezroczysta i jest jej mało...Ale nie chodzi tu o niego...Chiałabym sie poradzic Pana w mojej sprawie...Otóz...od paru lat mam ciagły, przezroczyty...katar...zwłaszcza rano po przebudzieniu kapie mi z nosa...smarkam kilkakrotnie, pokasłyje,,,,po godzinie katar mija...w ciagu dnia tez zdaza mi sie czeto uzywac chusteczek...w srodku czasami mam wrazenie ze nos mnie swędzi..bolą mnie okolice nosa...tak jakby kosci nosa...Badanie IGE wyszło w normie bodjaze 1,6...Wykonałam tomograf zatok i wynik jest taki: W badaniu TK zatok przynosowych uwidoczniono zmianę torbierlowatą w obrębie zachyłka zębodołowgo prawej zatoki szczękowej o gęstości ok.15j.H i wymiarach ok 28X20X25mm.Pozostałe zatoki przynosowe prawidłowo powietrzne.Kompleksy ujściowo-przewodowe drożne.Przerost małżowiny nosowej lewej i nieznaczny małzowiny nosowej srodkowej lewej. Torbiel okołowierzchołkowa korzenia przedniego zęba 16 po str.prawej.Ząb 18 częsciowo w świetle zatoko szczekowej(korzeń).Laryngolog sugerowała usuniecie tej torbieli(po zdjeciu rtg)-stwierdziała ze bedzie sie rozrastac i moze niszczyc mi okostną?Z tk jeszcze u niej nie byłam..A co Pan radziłby w takim przypadku....?Z Góry Dziękuje za Odpowiedź.
Dzień Dobry! Panie Doktorze..proszę Pana o pomoc...i wskazówki...Otóz jestemy świeżo po wizycie u lekarza...Uszy nie sa najgorsze, ale i nie najjlepsze...zwłaszcza prawe...W sumie sie nie dziwie bo od lutego do tej pory syn miał 4 infekkcje:1 zapalenie ucha prawego-niby poczatek,2-po 2 tyg od ucha:katar,goraczka...Wymaz Hemophilus....Miesiac spokoju:katar zielony alle nie az tak bardzo jak ostatni...wyleczony inhalacjami i Bioparoxem....Tydzień temu kaszel,zmiany osłuchowe,katar zielonkawy,wydzielina z kaszlu zielona(syn jezdził na rowerze, był zgrzany i mysle ze to było przyczyna tej choroby)antybiotyk.Migdał ogladany kamera nie odrósł ale jest troche powiększony...w stronę ujscia do tego przewodu do ucha(tak powiedział lekarz)...Co dalej...Chciałabym podac Polivacinum ale lakarz powiedział ze moze troche zaostrzyc objawy zebym podała jakas doustna?Co Pan o tym sadzi?Jaka Pan by polecił?ribomunyl, Bronchovaxom?Chyba przydałby sie teraz Lymphomosot?moze Engystol?..Bardzo Proszę o wskazówki jak to wszystko podac? kiedy powtórzyc?Z góry DZiękuje Za Odpowiedź(Ufam Panu...bo lekarz chciał nam przeciez przepisac bronchovaxom 3razy dzienne)...
nie, dziecko nie brało szczepionki bronchowaxom...lekarka na jesieni zaleciła 3 razy dziennie ale po konsultacji z Panem nie podałam...nigdy nie brał zadnej tego typu szczepionki....Brał w czerwcu ubieglego roku Engystol 6 tyg. pozniej przerwa i znów 6 tyg.Engystol z Ezberitoxem(skonczył to na jesieni)od tamtej pory poza tranem nic nie brał...28.12.2009-szczepionka od meningokoków...i nic wiecej....Co Pan propponuje i w jakim schemacie?kiedy powtórzyc,,,,Dziekuje za Odpowiedź.
a lekarka nic nie zaleciła, kazała obserwowac...teraz bedzie lato to moze obejdzie sie bez infekcji,,,o szczeponki zapytałam ja sama...to powiedziała jak najbradziej..ale polivacinum odradziała,bo moze zaostrzyc objawy, zebym zdecydowała sie na inną dosutna i skonsuktowała to z pediatrą...nie jestem zadowolona z wizyty...powiedziała ze jakby zapalalenia ucha beda powtarzac i bedzie wysięk to trzeba bedzie rozwazyc drenaz..ale narazie nie ma potrzeby...Dlatego pytam Pana...jak mam przygotowac syna na nastepny seozn przedszkolny i zapobiec tym katarom zielonym...które u nas sa problemem i od nich wysztko sie zaczyna....syn nigdy w zyciu nie miał normalnego kataru,przezroczystego cieknacego zawsze jest zielony mniej lub bardziej....rok temu był pneumokok teraz hemophilus....kazdej infekcji on towarzyszy..
Ok. W takim razie proponuję szczepionkę doustną Ribomunyl. Powtórzyć do tego Engystol. Gdyby wyraźnej poprawy nie było (po ok, 3, 4 msc), to wtedy będzie konieczność szczepionki w iniekcji (polyvaccinum).
Dziękuje Bardzo Za Odpowiedź....Panie Dokorze a co z Lyphomosotem bo ten migdał jest trochę powiększony...i jak syn spi na plecach to trochę pochrapuje....Czy juz zaczac Engystol z ribomunylem?bo go sie chyba podaje pól roku...?
Jeszcze raz dziękuje...Panie Doktorze napisze mi Pan jeszcze ile razy dzienne podawac Engystol i Lymphomosyt w tabletkach...i czy jak podam tabletke jednego to moge zaraz po jej skonczeniu podac drugi lek? Poadaje sie te leki miedzy posiłkami?syn ma 4,5 roku, wazy 16,5kg.
Można podać Engystol i Lymphomyosot 3 razy dziennie po 1 tabl. I można zaraz jeden po drugim. Tak, podawać między posiłkami lub 1/2 godz. przed posiłkiem.
Dzień Dobry Panie Doktorze! Załamka...tydzień temu synowi skończył sie antybiotyk...a dzis rano kichnał i po wysmarkaniu nosa z jedenej dziurki wszyła znów zielenina,nie duzo ale dosc intensywnnie zielona i gęsta....Cóz z tym dzieckiem juz nie mam siły...skąd mu sie to bierze...Od wczoraj podaje mu engystol i lymphomosyt...Byłam dzis u pediatry po ribomunyl a ona zaczeła mi polecac Bronchovaxom....ze ma wiecej szczepów,wg niej lepsze, namieszała mi w głowie...ale ja stosuje sie do Pana zaleceń,,,bo wg Pana Ribomunyl bedzie lepszy na te "cholerne katary" niz Broncho....a moze przez ten migdał powiekszony znów nekaja katary bo niezle juz pochrapuje?...
Powiększony migdałek jak najbardziej na wpływ na pojawiający się katar. Co do szczepionek, to każdy lekarz ma inne spojrzenie na dany preparat. Rozbieżności w tym zakresie są duże. Skład szczepionki to jedna sprawa, a jej immunogenność do druga sprawa. I to bardzo istotna. Moim zdaniem Ribomunyl ma lepszą immunogenność.