Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
nie wiem co zrobic poniewaz mam 18 lat, miesiaczkuje bardzo rzadko, raz na kilka miesiecy a kiedy juz to nastapi jest bardzo bardzo, bolesne... :( wiem ze powinnam isc do lekarza ale bardzo sie boje ze moze to byc cos powaznego... prosze dooradzcie mi co mam z tym zrobic... czy ktoras z was mila kiedys podobny problem?
Jestes mloda dziewczyna i w tym wieku zdarza sie miesiaczkowac nieregularnie... ale raz na kilka miesiecy napewno nie jest normalne... nie boj sie isc do lekarza, bo to napewno nic powaznego... Moje miesiaczki tez nie przychodza regularnie, a pierwszy dzien to masakra... musze sie polozyc i wziac tabletki inaczej mi nie przejdzie... Wizyta u gina jest konieczna, moze dostaniesz jakies tabletki na unormowanie okresu... a przy tym moze juz tak bardzo nie bedzie bolec... :))
Nie masz się czego bać, bo wcale nie musi to być nic poważnego, może zwykłe zaburzenia hormonalne czy jakieś inne drobne schorzenie a może zwyczajnie jeszcze Ci się nie unormowało, przyczyną może też być tarczyca, warto zbadać przy okazji TSH. Nic nie wymyślisz i nikt za wiele Ci nie poradzi, powinnaś udać się do lekarza, opowiedzieć i problemie a lekarz Cie zbada i będzie wszytsko jasne. Kamień z serca Ci spadnie i nie będzie niepotrzebnego stresu, który także może być jedną z wielu przyczyn nieregularnych miesiączek.