Witam!!! Z mężem staramy się o dziecko, lecz niestety moja waga jest ogromna, bo przy wzroście 160 cm ważę 110 kg, dużo czytałam o leku meridia, który jest pomocny w leczeniu otyłości, tylko nie jest on zalecany w okresie ciąży i dla kobiet chcących zajść w ciążę. Dlaczego? Jaki wpływ mają na poczęte dziecko i jaki powinien być odstęp czasowy między przyjmowaniem tych tabletek a planowaną ciążą. Proszę o pomoc i odp. Pozdrawiam
Witam!!! ja stosowałam meridię przez 2 miesiące-schudłam 7,5 kg i przy wadze 105 kg i wzroście 168cm. niespodziwanie zzaszłam w ciążę:) oczywiście umierałam ze strachu o moje maleństwo, bo zanim się o nim dowiedziałam to cały czas brałam lek. wątpliwości rozwiał mój lekarz(prowadzi ciążę do tej pory)-powiedział ze meridia w tak wczesnej ciąży nie powinna mieć wpływu na dzidziusia:):) teraz jestem w 19 tygodniu i jak na razie uspokajające słowa lekarza się sprawdziłay:) nawet do tej pory bardzo nie przytyłam, bo tylko 2.5kg:)ciąża przebiega bez komplikacji a juz za tydzień półmetek:)ja już meridii nie biorę, bo nie ma sensu ryzykować, ale na pewno do niej wrócę jak już mój mały wielki człowiek się urodzi i go wykarmię(co podobno też super odchudza) i mam nadzieję żę nadal będzie super-efekt:) nic więcej na temat ciąży i meridii nie wiem, ale życzę powodzenia i z dzidziusiem i z wagą:)
jestem bardzo ciekawa czy wszystko dobrze z Twoim dzidziusiem?? ja zaszlam rowniez podczas przyjmowania tych tabletek, mam jednak straszne obawy i lęki moj lekarz nie jest taki optymistyczny bardzo wielki mam dylemat;( pomoz, napisz co i jak uWAS??
Ja wtrącę tylko informację którą podawał producent w opisie leku: " Kobiety w wieku rozrodczym powinny w trakcie terapii stosować skuteczną antykoncepcję. Lek jest przeciwwskazany w ciąży i w okresie karmienia." Jeśli to Pani nie odstraszy od tych tabletek to poszukam bardziej szczegółowych informacji na temat ryzyka, myślę że powinno się je odstawić, najlepiej po konsultacji z lekarzem, a nawet jeśli w innych przypadkach było wszystko z maluchem w porządku to nie znaczy że Pani będzie też miała tyle szczęścia.
witam drogi Grystanie:) ogolnie podjelismy juz decyzje z mezem ze nie bedziemy "pozbywac" sie problemu ale jesli nie bylby to problem z zaglebieniem tematu to bardzo poprosze o odpowiedz co i jak z tymi lekami i w innych przypadkach jak bylo?? dziekuje z gory pozdrawiam
Tak na szybko. Po pierwsze Meridia i jej odpowiedniki zostały już wycofane z sprzedaży w związku z tym że zwiększają ryzyko występowania incydentów sercowo-naczyniowych (zawał, udar) te incydenty na pewno nie sprzyjają ciąży. Po drugie lek ten wpływa na podwyższenie ciśnienia, a nadciśnienie jest bardzo niekorzystne w ciąży. Lek ten zwiększa przekrwienie macicy, a co za tym idzie zwiększa ryzyko krwotoków wewnątrzmacicznych. Lek ten wpływa na neuroprzekaźnictwo w mózgu m.in. serotoniny a to może wpłynąć na zaburzenia gospodarki hormonalnej co w ciąży nie jest wskazane. Lek ten może wywoływać nudności, wymioty i inne zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego co może prowadzić do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu. Lek ten może nie wywołać żadnych z wyżej wymienionych działań niepożądanych, ponieważ wszystko zależy od reakcji organizmu danej osoby na ten preparat, ale czy warto ryzykować ???
witam dziekuje za odpowiedz zazywalam ten lek tylko przez 30 dni i wlasnie w tym czasie zaszlam w ciaze, dlatego tak bardzo sie obawialam wlasciwie to nie o siebie, a o dzieciatko!! rzecz jasna ze nie warto zazywac go w takiej sytuacji...ale coz tak to juz jest ze mna wszystko jest w jak najlepszym porzadku teraz czekaja mnie jeszcze badania, czy z moim malenstwem tez... wierze ze tam:) pozdrawiam