Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹PediatraPediatria – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem dzieci do 18 rok życia. Głownie zainteresowania to rozwój fizyczny i psychiczny dzieci i młodzieży poprzez monitorowanie rozwoju, szczepień okresowych a także leczeniem chorób wieku dziecięcego takich jak odry, świnki, różyczki, ospy oraz późniejszych kiedy nie jest wymagana konsultacja specjalistyczna.
Regulamin działu
Temat zdrowia dzieci jest bliski każdemu rodzicowi, który troszczy się o swoje pociechy. Dział „Pediatria” skierowany jest do wszystkich zainteresowanych zdrowiem oraz chorobami człowieka w wieku dziecięcym oraz dorastania. Zachęcamy do dyskusji o chorobach wieku dziecięcego, takich jak: odra, świnka, różyczka czy ospa. Sprawdź jak je leczyć oraz jak minimalizować powikłania pochorobowe. Podziel się swoim doświadczeniem z innymi rodzicami, a także zadaj pytania, które cię trapią. Zastanawiasz się, które szczepionki pomogą w prawidłowym rozwoju Twojego dziecka, a których lepiej uniknąć? Dowiedz się co sądzą na ten temat inni – już teraz przyłącz się do toczących się dyskusji na te i inne tematy. Warto zdobywać nową wiedzę i informacje dotyczące leczenia dzieci. Doskonale zdajesz sobie sprawę z faktu, iż raz podjęte decyzje mogą mieć wpływ na dalsze życie i zdrowie najmłodszych członków twojej rodziny. Skoncentruj się na tym co najważniejsze – nie zwlekaj, odwiedź forum.
panie doktorze córka choruje na bronchit obturacyjny w małym stopniu uczulona jest na roztocze i plesnie .od jakiegos czasu nasilił sie meczacy suchy kaszel.otrzymuje od 9lat(w tej chwili ma10) flixotide250,serewent,singular,zyrtec.dostawała wentolin.lekarz rodzinny i pulmonolog stwierdził ze to kaszel na tle nerwowym.cała noc spi spokojnie zapisał jej nervoheel i dał do psychologa.5lat temu zmarł nagle ukochany dziadek,w tym samym roku zginął tragicznie wujek,ja mam zakażenie kości czesto bywam w szpitalu miałam 8 operacji.czy to wszystko mogło miec wplyw na dziecko.po nervochelu nie ma różnicy moze troche mniej rece jej sie trzesa.po lekach wziewnych doszło do zaburzen wzrostu .niemoge przesłuchać jak w ciagu dnia meczy ja suchy kaszel.do psychologa idziemy w styczniu jak moge dziecku pomóc?dziekuje za odpowiedz .pozdrawiam
córka jest wesoła ma apetyt tylko co zrobić z kaszlem jak moge dziecku pomóc .spi do 9 i niekaszle zaczyna sie jak wstanie.w domu jest 21stopni góra 22 czy te ojawy wskazuja na kaszel na tle nerwowym?prosze pomóżcie
Jest to możliwe, ale wcześniej należy wykluczyć alergię, chlamydiozę, mycoplasmozę. Temperatura w domu jest za wysoka (wskazana 19-20). Wiąże się z tym prawdopodobne duże wysuszenie powietrza. To predysponuje.
dziekuje za odpowiedz.corka ma zamiast flixotidy250 zapisany Pulmicort250 kupiłam inchalator i mam robic inchalacje 2razy dziennie jezeli to nie pomoze suchy kaszel bedzie nadal pulmonolog skieruje dziecko do szpitala aby wykonac bronchoskopie czy to badanie jest potrzebne i bezpieczne i zrobi rtg klatki piersiowej.ostatnio corke faszeruja lekarze lekami ona ma zaburzenia wzrostu wiek kostny wyszedł ma 10 lat a wiek kostny 8 czekamy na wizyte do endokrynologa.czy po tych inchalacjach kaszel powinien byc mokry czy powinien całkiem przejsc.dziecko ma stwierdzony bronchit obturacyjny czy to jest astma?bede wdzieczna za odpowiedz.pozdrawiam.dobrze ze jest to forum mozna zawsze sie poradzic
córka bierze pulmicort z początku niby kaszel sie zmniejszył ale pokasłuje nadal nawet miała zwiekszone dawki dodatkowo miała wentolin i mukosolwan ale kaszel był minimalnie mokry z rana teraz non stop pochrząkuje .pucze gardło po kazdej inchalacji .psikam jejpreparatem glosal bo idac do lekarza traktuja mnie jak przewrazliwiona mame.pulmonolog chciał zrobic bronchoskopie ale jak kaszel sie zmniejszył to wycofał sie ztego.niejestem lekarzem ale czy od tych wszystkich leków moze miec córka podrazniony układ oddechowy?wspomne ze brała flixotide250 od 9lat.na badania zaden lekarz niedaje tylko faszeruja dziecko lekami.niewiem czy po pulmikorcie ale córka tyje.ma takze zaburzenia wzrostu jestesmy pod kontrola endokrynologa ma 130 wzrostu i ma 10lat.nierosnie jej nózka ma takie małe rączki.wiek kostny wyszedł na 8lat a ona ma 10lat.prosze pana doktora o podpowiedz co ja moge zrobić zdzieckiem .córka non stop chrząka a w nocy niekaszle i nie chrząka spi jak aniołek .z góry dziękuje za odpowiedz.pozdrawiam
dodam jeszcze że mąż i starsza córka mieli robioną gastroskopie oboje maja refluks żoładkowo przełykowy starsza córka miała zmiany na dwunastnicy .naszczęście nic grożnego.tak mysle bo córka ktura opisuje miała w wieku młodszym problemy trawienne.moze pod tym kątem lekarze powinni leczyć.córka ma cuchnące gazy i takie ostre nawet przez sen.bo to dziwne ze te leki wziewne nie pomagaja.moze problem tkwi w czym innym.
Witam Pani Leno!!!! Ja mam podobny problem z moim dzieckiem. Czy już z Pani córką wszystko ok, czy zdiagnozowano chorobę i czy dziewczynka już nie kaszle? Jestem bardzo ciekawa. Moja córka też od kilku miesięcy ma suchy kaszel. Kaszle tylko w dzień, w nocy super śpi. Jeździliśmy do wielu lekarzy, miała szereg badań i nic. Nabrała się juz tyje leków: syropów, tabletek antyalergicznych, wziewów i kaszel nie ustąpił. Jak mniej kaszle to pochrząkuje. Nie wiem czy Pani jeszce tu zagląda - jeśli tak to bardzo prosze o pomoc.
mojego 5 letniego synka jak tak meczył kaszel suchy poranny skierował lekarz na badanie na pasozyty i wynik wyszedł niestety dodatni mały miał gliste ludzka.