Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
Witam. Mam 15 lat. Przepraszam z góry za nazwę tematu, ale nie do końca wiem jak mogę to określić. Otóż, od początku wakacji męczą mnie dolegliwości pewne. Mam mdłości. Na początku było to spowodowane prawdopodobnie zjedzeniem niezbyt świeżego mięsa. Były to mdłości bez wymiotów, ale żeby ulżyć, stosowałem metodę wywoływania odruchu. Z dnia na dzień mdłości nie przechodziły a nasilały się na wieczór. Czułem się źle po jedzeniu na przykład. Po powrocie do domu, było trochę lepiej. Piłem herbaty wspomagające dobry sen, jak byłem zdenerwowany to brałem tabletkę Validol'u, stosowałem również systematycznie Amol, gdyż on pomagał. Ostatnio znów wyjazd i dwa dni temu dopadły mnie okropne mdłości, już byłem pewien, że będę wymiotował, ale nie. Do tego doszły ogromne dreszcze, tak mną trzęsło, że miałem problemy z powiedzeniem prostego słowa. Teraz mdłości są trochę lżejsze, ale rzadko zdarza się dzień, aby znikły one całkowicie. Nie są to już chyba problemy z żołądkiem, gdyż uważam bardzo co jem, i nie jem dużych porcji, aby się nie przejadać. Dodam, że ostatnio zauważałem u siebie pewne stany lękowe. Głównie to paniczny strach przed ciemnościami i samotnością (przebywaniem samemu w jakimś pomieszczeniu). Może to dlatego nasilały się one na wieczór? Już na samą myśl o tym, po pewnym czasie dostaję mdłości, nie jest to przyjemne, szczególnie, że trwa to już dość długo. Proszę o jakąś wskazówkę, jak z tym walczyć? Ewentualnie jakieś propozycje co to może być? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Stosowanie niektórych leków wywołuje stany lękowe.Nudności występują po Valido-że . Czy stosujesz inhibitory MAO? W połączeniu z Validolem wchodzą w konflikt.