Witam. Moja córka ma 15 lat. 2 miesiące temu przeszła operacje prawego nadgarstka. Od 5 lat borykałyśmy się z guzkiem na jej wewnętrznej stronie nadgarstka. Odwiedziłyśmy chyba wszystkich chirurgów i ortopedów w województwie. Kiedy Marlenka była młodsza guz nie przeszkadzał jej aż tak bardzo, w szkole nie miała tyle pisania. Odczuwała tylko ból, z którym jakoś żyła. Na początku były podejrzenia, że tajemnicza zmiana na rece to ganglion. Chirurg dzieciecy powiedzial, ze nic nie trzeba z nim robic. Wiec odpuściłyśmy. Jednak w gimnazjum zaczeło się wiecej pisania. Córka prosiła mnie, wrecz błagała, zeby coś z tym zrobić. Zostałyśmy przez ortopede skierowane na rezonans. Zrobiłyśmy badanie. Wynik jest następujący : W dolnej czesci przedramienia prawego, w zakresie mięśnia nawrotnego czworobocznego widzoczne jest małe skupisko drobnych, wąskich naczyń, które mogą odpowiadać małemu naczyniakowi. Z wynikami tych padać uderzyłyśmy do innego chirurga dziecięcego, który sie tym zajął. Córka 3 dni leżała w szpitalu. Lekarz zlecił powtórzenie badania rezonansu. Więc powtórzyłyśmy, badani było dokładniej opisane. Wyszło to samo. Naczyniak położony, między kością promieniową i łokciową, ma średnicę ok. 7mm, widoczny na głębokości 27mm od powierzchni dłoniowej przedramienia i 15mm od powierzchni grzbietowej. Więc lekarz zdecydował się na operację nadgarstka. 06.01.2010roku córka przeszła operacje. Niby wszystko było dobrze, wycinki poszły do badania, którego wyniki też posiadam. Przytocze dokładnie to, co jestt na nich napisanie.
Materiał : a) fragment mięśnia głębokiego nadgarstka ręki prawej.
b) fragment mięśnia powierzchniowego nadgarstka ręki prawej.
Opis makroskopowy : a) fragment mięśnia o wym. 0,8x0,7x0,2 cm.
b) fragment mięśnia o wym. 0,7x0,5x0,3 cm.
Wynik badania : a,b : STATUS NORMALIS.
Jeżeli status normalis oznacza, że nie ma żadnych zmian naczyniowych itp. /to co lekarze wycieli mojej córce? mięśnie? a co z jej '' naczyniakiem'' ? prosze o pomoc.