Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹FarmaceutaFarmaceuta to dział, w którym dowiesz się wszystkiego o lekach, suplementach diety i witaminach. Tu przeczytasz o tym, jak stosować leki, porozmawiasz o ich składzie i efektach niepożądanych, które mogą wywołać. Których leków nie wolno łączyć z alkoholem? Czy suplementy diety są skuteczne? A może nie warto ich kupować? Który lek wybrać? Które leki można podawać dzieciom?
Mam dosć rozległe szpecące blizny na rękach. W przyszłości będę wykonywała zawód, w którym estetyczny wygląd rąk ma znaczenie. Może mi ktoś polecić coś co je likwiduje?? Kremu Cepan nie mogę stosować ze wzgl na ciażę, zle czy są jeszcze jakieś inne dozwolone maści?? Dodam że są to stare blizny sprzed więcej niż 5 lat.
Nie istnieją cudowne kremy do zmniejszania/likwidacji starych blizn. Takie można próbować likwidować albo chirurgicznie albo technikami laserowymi. Trzeba o to popytać, bo moja wiedza na ten temat jest bardzo mizerna. Także efekt takowych jest zwykle niepewny.
Mi na stare i świeze bardzo pomaga deramatix , stosuje 4 miesiac i sa duze efekty. Jest bardzo wydajny, ale drogi 150 zl za 15 g Ale nie wiem , jak jest ze stosowaniem w ciazy
dzięki;) byłabym w stanie tyle wydać, bo mi bardzo zależy na usunięciu tych blizn. zapytam o ten lek mojego lekarza, jak się ma jego stosowanie do ciąży
To jest masc silikonowa , cienka warstwa 2 razy dziennie. Ja widze duza roznice , mam porownanie do blizn sprzed 9 lat. Ja mam tez bliznowca , nawet on jest juz miejscami duzo gladszy i jasniejszy , a z blizn zostaly cieniusienkie praktycznie nie widoczne kreseczki. Ja mam blizne dluga na 30 cm , szeroka na 3 i kilka mniejszych- a opakowanie starcza mi na 5-6 tyg , tak jak teraz policzylam Dimedicus mi ją polecił , jest naprawdę dobra
Poza maściami, które są skuteczne ostatecznie możliwy jest zabieg usunięcia przez chirurga platyka, ale to metoda według mnie która powinna być rozpatrywana w ostateczności.
Mam blizne od 8 lat. Ostatnio bylem u chirurga plastycznego, aby ja usunac ,ale powiedzial ze nie bedzie tego ruszal bo jest w dobrym stanie a nie chce gorzej. Powiedzialem ze stosowalem Contratubex,odradzil juz smarowania. Gdy przczytalem te posty powyzej pomyslalem ze moge sprobwac tej masci, bo chyba nic nie mam do stracenia,tak mysle. Chodzi mi glownie o rozjasnienie koloru bo mam czerwony. Czy taka masc mi moze zaszkodzic? Lekarz jak juz wczesniej mowilem odradzil smarowania.
Jeżeli masz już blizny to już raczej za późno, ale warto stosować różne maści zaraz po skaleczeniu i przy procesie gojenia. Ja zawsze używam Emofixu, to jest taka maść która skrzepia krew, tamuje krwotoki i przyspiesza gojenie. Minimalizuje przy tym ryzyko pozostania blizny, polecam