Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹DermatologDermatologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami skóry, włosów i paznokci oraz chorobami w wyniku których dochodzi to zmian w obrębie tych narządów oraz części ciała w szczególności takich jak łuszczyca, łupież, łysienie, bielactwo.
Regulamin działu
Dział „Dermatolog” zajmuje się problemami związanymi z chorobami skóry oraz dolegliwościami zdrowotnymi włosów i paznokci. Zachęcamy do jego odwiedzin nie tylko pacjentów poradni dermatologicznych, ale także kosmetologów i lekarzy tej specjalności. Tutaj wymienisz się swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie leczenia łuszczycy, choroby na którą cierpi około 4 procent populacji. W tym miejscu przekonasz się, że nie jesteś z tym problemem sam. Dowiedz się jak przebiega profilaktyka tego schorzenia skóry, jak łagodzić jego objawy – sprawdź co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Podejmij dyskusje także na inne, równie ważne tematy związane z dolegliwościami natury dermatologicznej. Jeżeli szukasz skutecznego leku na łupież, poproś o pomoc na forum. Dowiedz się jak radzą sobie z nim inni. Niewykluczone, iż pozyskane tą drogą informację pomogą ci pozbyć się tej uciążliwej dolegliwości skórnej raz na zawsze. Masz problemy z łysieniem? Chciałbyś zahamować ten proces? Być może właśnie tutaj znajdziesz coś co cię zainteresuje.
Witam, przez dlugi juz czas mam bardzo swedzaca, sucha, czerwona skore na dloniach. Czasami peka i krwawi, zwykle kremy raczej nie pomagaja. Lekarz zasugerowal sterydy ale nie jestem przekonana. Czy jest jakas inna masc badz kreM? podejzewam iz jest to atopowe zapalenie skory gdyz jestem uczulona na wiele rzeczy tj kurz, pierze, plesn, pylki, roztocza itd.
Można mieć atopowe zapalenie skóry i nie być na nic uczulonym... Są oczywiście maści, które mają podobne działanie do tych sterydowych, ale niestety cena jest przerażająca.... Jeżeli chciałabyś się dowiedzieć czegoś więcej o azs, jakie maści, jakie są objawy... polecam forum na stronie atopowe-zapalenie (po wpisaniu w google wyskoczy link) Ja zmagam się z tą chorobą od urodzenia...
Też się zmagam z takimi problemami skórnymi od urodzenia. Generalnie sterydy daje (czasami od razu) większość lekarzy. Czasem nie ma wyjścia ale spróbuj najpierw załagodzić innymi sposobami. W aptekach jest trochę maści niesterydowych a pomagających. Nie powiem Ci konkretnej nazwy bo miałem już tyle maści, że pomieszało mi się co jest ze sterydami a co nie, co jest na receptę a co nie. Generalnie częste kąpiele nie są wskazane. Wiadomo, dłonie trzeba myć znacznie częściej, ale nie używaj do tego celu mydła, tylko specjalnych płynów do atopowej skóry. Ważne jest także, by woda była chłodna, broń Boże gorąca. Pamiętaj, że teraz jest zima - koniecznie noś rękawiczki, najlepiej zrobione bez użytku sztucznych materiałów, które często drażnią suchą skórę (tym bardziej alergiczną) Smaruj często w trakcie dnia np. maściami z witaminą A i E. Zwykłe nivea też od biedy może być - chodzi o nawilżenie. Możesz zażywać także cynk - korzystnie wpływa na skórę (tak mi się wydaje) Z maści mogę polecić Dermovate - jednak jest to bardzo silna maść, więc traktuj ją jako ostateczność. Życzę skutecznej walki :)