Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OkulistaOkulistyka –dziedzina medycyny, zajmująca się chorobami narządu wzroku, w szczególności leczeniem stanów zapalnych ściany gałki ocznej, zeza, jaskry, zaćmy oraz diagnozowaniem i korygowaniem wad wzroku.
Regulamin działu
Potrzebujesz porady na temat Twojego wzroku? Szukasz wiadomości dotyczących posiadanej przez Ciebie wady? Wejdź na forum do działu „Okulista”. Napisz na czym polega Twój problem i poczekaj na odpowiedź innych użytkowników forum. Warto również dołączyć się do bieżących dyskusji toczących się wokół: zaćmy, zeza, jaskry czy stanów zapalnych gałki ocznej. Już teraz dowiedz się czegoś więcej o wadzie, którą posiadasz Ty lub Twoi bliscy. Być może właśnie tutaj poznasz zagadnienia dotyczące laserowej korekcji wady wzroku – jakie są przeciwwskazania do jej wykonania, a komu jest ona zalecana. Chciałbyś pozyskać informacje od osób, które zdecydowały się na ten zabieg – poznać ich wrażenia i odczucia?Znajdziesz ich na tym forum. Warto dowiedzieć się również czegoś więcej na temat operacji zaćmy. Na forum sprawdzisz jak przegotować się do tego zabiegu, czego możesz się po nim spodziewać i z jakim ryzykiem się on wiąże. Skorzystaj z okazji i porozmawiaj na te i inne tematy związane z okulistyką.
witam mam 24 lata noszę soczewki kontaktowe wadę mam -6,5 astygmatyzmu -1,25 i -5,5 astygmatyzmu -1,75 chciałabym zrobić laserową operacje wzroku tylko nie spełniam jednego warunku moja wada stale się zmienia czy to prawda że ortosoczewki stabilizują wadę wzroku? Do jakiej wady można je stosować? Czy i jak mogę wpłynąć żeby moja wada się ustabilizowała?
Miałam wadę 4 dioptrie i nie pamiętam od ilu lat nosiłam okulary, polecam konsultację w sprawie zabiegu laserowej korekcji wzroku w Krakowskim Centrum Okulistyki ZOOPTICA. Pracuje tam bardzo dobry specjalista w tej dziedzinie pani doktor Dorota Wyględowska-Promieńska. Ja po swojej operacji jestem bardzo zadowolona, co prawda nie każdy może się poddać zabiegowi ale warto przynajmniej skonsultować!
Ja też laserową korektę wzroku robiłam w Zooptice w Krakowie. Co prawda moja wada była troche mniejsza od Twojej. Cierpiałam na krótkowzroczność, prawe oko -2,75 lewe – 3,00. Na szczęście zakwalifikowałam się do zabiegu. Strasznie sie ciesze ze poddalam się tej operacji bo to znacznie podnisło komfort mojego życia. W ogole nie potrzebuje już okularów!!!! Na Twoim miejscu poszłabym tam na konsultacje, nic nie szkodzi spróbować. Pracuja tam na prawde swietni specjaliści i oni z pewnoscią cos wymysla!!!
Jeśli wada jest niestabilna lepiej poczekać. Ortosoczewki mogą zafałszować wynik badań. Wtedy korekcja może być niedokładna a to mija się z celem korekcji. Zaleca się nie nosić twardych soczewek ok. 3 tyg. przed badaniem. Poza tym najlepiej wybierać sprawdzone kliniki, które mają już troszkę lat doświadczenia. Po drugie wybierać te, które w miarę możliwości mieszczą się niedaleko waszego miejsca zamieszkania, ponieważ narażać się na długą podróż od razu po zabiegu to nie jest najlepsze rozwiązanie. Po trzecie jeśli masz wątpliwości idź na badania kwalifikacyjne w kilka miejsc.
do osób które robily zabieg laserowy: jak dlugo po nim dochodzi sie do siebie? sa jakies skutki uboczne? bole glowy, zawroty itp.? prosze o wiecej informacji
witam robiłam zabieg korekcji wady wzroku w lutym tego roku. Miałam na oboje oczu ok. -5,5 dioptrii i astygmatyzm. Do tego jeszcze cylindry. Zabieg wykonywałam w Warszawie w klinice OKOLASER. Wszyscym, którzy się wahają bardzo polecam. Efektów ubocznym nie miałam. Przez pierwsze 3-4 dni bolały mnie oczy ale to normalne.
Ja robiłam taki zabieg ale wadę miałam stabilną od lat.Myślę,że powinno się właśnie na to poczekać. Nic mnie nie bolało i normalnie funkcjonowałam od razu.Zabieg był w lipcu.Musiałm jedynie osłaniać oczy od słońca przez 2 miesiące.Zresztą w wywiadzie pytają o zawód,wadę itp i potem dopasowują ochronę oczu po zabiegu.