Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GastrologGastrologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu pokarmowego, w szczególności żołądka, wątroby i trzustki, a także przełyku i dróg żółciowych takimi jak wrzody żołądka, choroba refluksowa przełyku, zespół jelita drażliwego, kamica pęcherzyka żółciowego, zapaleń wątroby i trzustki oraz nowotworów w obrębie jamy brzusznej.
Regulamin działu
W dziale „Gastrolog” znajdziesz porady i informacje na temat czynności układu pokarmowego oraz chorób związanych z zaburzeniem jego funkcjonowania. To tu dotrzesz do opinii innych osób na temat sposobu diagnozy oraz późniejszego leczenia dolegliwości pojawiających się w obrębie: przełyku, żołądka, jelit, odbytu, dróg żółciowych czy też wątroby i trzustki. Jeżeli szukasz porad na temat takich schorzeń jak: zespół jelita drażliwego, choroby refluksowej przełyku czy też zapalenia trzustki oraz wątroby, wejdź do tego działu. Ciekawych informacji na temat wrzodów żołądka – choroby na którą cierpi coraz większy odsetek naszego społeczeństwa – dostarczy Ci aktywny udział w dyskusjach podejmowanych przez użytkowników tego forum medycznego. Warto już dziś skorzystać z okazji i przedstawić swoje doświadczenie w obszarze nowotworów w obrębie jamy brzusznej. Dowiedz się czegoś więcej na temat schorzenia gastrologicznego, na które cierpisz Ty lub Twoi bliscy. Spróbuj sobie pomóc.
Witam, jako dziecko miałam lamblie. Lekarz powiedział mojej mamie, że jest to bardzo trudne do wyleczenia i ze choroba powraca. Kilka dni temu zauważyłam powiększony węzeł chłonny na szyi, jestem śpiąca, zmęczona, miałam wysypkę na zgięciu prawej ręki, mam niepohamowaną chęć na słodycze, zaczęły wypadać mi włosy, pojawił się cuchnący oddech, łamie mnie w kościach, miałam stan podgorączkowy i od jakiegoś czasu mam dziwny żółty stolec. Miałam robioną kolonoskopię, ale wyszło ok (niby jelito pobudliwe, co mnie jakoś nie przekonuje). Czy to może być nawrót lamblii??
Bardzo możliwe, że masz lambliozę. Chociaż same objawy pasują do stanu zapalnego np. dróg żółciowych, pęcherzyka. Twoje dolegliwości mogą wskazywać na: -zapalenie dróg żółciowych z różnych przyczyn w tym lamblie -celiakia -wrzody, reflux -stan zapalny jelit -nietolerancja
Zgłoś się do lekarza i wykonaj badania. Zmień dietę i w żadnym razie nie jedz słodyczy, cukru, produktów mlecznych. Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to nie choroba, tylko syndrom. Rodzaj wymówki dla lekarza.
Przydatne badania: -morfologia z rozmazem, CRP, bilirubina, ASPAT, ALAT -USG dróg żółciowych -badanie kału na pasożyty -poza tym możesz wykonać gastroskopię
dziękuję bardzo na odpowiedź, badanie krwi wykonałam dziś a badanie kału planuję na następny tydzień. W razie konieczności zrobię także gastroskopię, jeśli wyniki powyższych badań nie wykażą nic co tłumaczyłoby mój stan.