Czy krótkowzroczność można wyleczyć poprzez noszenie okularów lub soczewek, albo innych zabiegów medycznych lub domowych?
Na prawym oku mam -1.25 a na lewym mam 0.00. Jeśli sie nie da wyleczyć to co zrobić żeby ten problem dalej sie nie rozwijał?
![]() |
![]() |

Tak.Ale czy jak nie będę nosił okularów to może sie pogorszyć wzrok

Nie.1. W prawym oku mam męty. Na razie jest ich nie wiele i najgorzej ja świeci słońce, bo wtedy je widać najbardziej. Widze je tylko na sekund jak ruszę okiem, a później tak jakby sie znikały. Da sie to usunąć metodą, która nie ma powikłań w postać jaskry czy innego syfu?
Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi. Czy światło z lampy występuje w postaci gwiazdy? Jeśli tak, to może to być związane ze zbyt słabą koretką oka.2. W lewym oku jak popatrzę np. na lampę czy telewizor to czasem światło mi sie rozmazuje na boki (tak jak bym przymknął oko). Nie wiem co to jest.
Możesz korygować tylko jedno oko.3. Czy soczewki można zakładać na jedno oko z -1,25? Czy trudno sie do nich przyzwyczaić?
Robić przerwy podczas siedzenia przy komputerze/czytania, ewentualne suplementy typu Vitalux, Nutrof Total, Klarin, etc. stosować można, ale cudów to ja bym się nie spodziewał. ;)4. jak dbać o oczy? Podobno marchewka ma witaminy które wzmacniają oczy? Są jakieś inne sposoby na ochronę oczy?