Witam, mam taki problem jestm w 31 tygodniu pierwwszej ciąż.Tydziń temu byłam na wizycie u ginekologa ktory po zbadaniu mnie stwierdzil ze moja szyjka macicy jest krotka, nie powiedzial ile ma mm.Nie wiem czemu ale jakos sie tym nie zejałam i nie zadalam zadnych pytan a moj lekarz powiedziall jedynie ze mam sie oszczedzac.Powiedział ze nie mam caly czas lezec ale mam sie oszczedzac.Nie wie co moge robic czego nie moge.Co z sexem?boje sie ze moge urodzic za wczesnie.
[quote="k.kokot"]Witam, mam taki problem jestm w 31 tygodniu pierwwszej ciąż.Tydziń temu byłam na wizycie u ginekologa ktory po zbadaniu mnie stwierdzil ze moja szyjka macicy jest krotka, nie powiedzial ile ma mm.Nie wiem czemu ale jakos sie tym nie zejałam i nie zadalam zadnych pytan a moj lekarz powiedziall jedynie ze mam sie oszczedzac.Powiedział ze nie mam caly czas lezec ale mam sie oszczedzac.Nie wie co moge robic czego nie moge.Co z sexem?boje sie ze moge urodzic za wczesnie.[/quote] witaj ja rowniez mialam krotka szyjke macicy . i tak to prawda, ze kobiety rodza wczesniej, sama jestem tego przykladem, ja urodzilam w 33 tygodniu ciazy , Wiki wazyla 2,5 kg, miala 50 cm, lekarz takze nie kazal mi lezec, tylko sie oszczedzac, z drugiej strony mowil, ze dziecko jest dosc duze i nawet jaks ie urodzi to bedzie dobrze, i taks ie stalo, odeszly mi nagle wody i po 2 godzinach urodzialam ... takze jak najwiecej lez, odpoczywaj... pozdrawiam i wszystkiego dobrego zycze
maja272
przez Gość 2008-05-16, 20:39
Miałam szyjkę skracającą się od około 30 tc, a od 34 tc miałam się oszczędzać, co było jednoznaczne z tym, by dużo leżeć, najlepiej z nogami wyżej niż głowa, nie dźwigać, po prostu ograniczać pracę do minimum. Seks został wykluczony do czasu po porodzie. Urodziłam w 37 tc zdrową, dużą córkę, tydzień przed porodem moja szyjka nie była dłuższa niż 1 cm, ale była stosunkowo twarda i położona po stronie krzyżowej. Wg mnie powinnaś dużo leżeć, odpoczywać, nie wykonywać ciężkich prac i niestety proponuję zrezygnować ze współżycia. Zostało Ci niewiele tygodni. A odczuwasz skurcze - potocznie nazywane stawianiem się brzucha?
Piszę jeszcze raz, bo zapomniałam się zalogować :-) Miałam szyjkę skracającą się od około 30 tc, a od 34 tc miałam się oszczędzać, co było jednoznaczne z tym, by dużo leżeć, najlepiej z nogami wyżej niż głowa, nie dźwigać, po prostu ograniczać pracę do minimum. Seks został wykluczony do czasu po porodzie. Urodziłam w 37 tc zdrową, dużą córkę, tydzień przed porodem moja szyjka nie była dłuższa niż 1 cm, ale była stosunkowo twarda i położona po stronie krzyżowej. Wg mnie powinnaś dużo leżeć, odpoczywać, nie wykonywać ciężkich prac i niestety proponuję zrezygnować ze współżycia. Zostało Ci niewiele tygodni. A odczuwasz skurcze - potocznie nazywane stawianiem się brzucha?