Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GastrologGastrologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu pokarmowego, w szczególności żołądka, wątroby i trzustki, a także przełyku i dróg żółciowych takimi jak wrzody żołądka, choroba refluksowa przełyku, zespół jelita drażliwego, kamica pęcherzyka żółciowego, zapaleń wątroby i trzustki oraz nowotworów w obrębie jamy brzusznej.
Regulamin działu
W dziale „Gastrolog” znajdziesz porady i informacje na temat czynności układu pokarmowego oraz chorób związanych z zaburzeniem jego funkcjonowania. To tu dotrzesz do opinii innych osób na temat sposobu diagnozy oraz późniejszego leczenia dolegliwości pojawiających się w obrębie: przełyku, żołądka, jelit, odbytu, dróg żółciowych czy też wątroby i trzustki. Jeżeli szukasz porad na temat takich schorzeń jak: zespół jelita drażliwego, choroby refluksowej przełyku czy też zapalenia trzustki oraz wątroby, wejdź do tego działu. Ciekawych informacji na temat wrzodów żołądka – choroby na którą cierpi coraz większy odsetek naszego społeczeństwa – dostarczy Ci aktywny udział w dyskusjach podejmowanych przez użytkowników tego forum medycznego. Warto już dziś skorzystać z okazji i przedstawić swoje doświadczenie w obszarze nowotworów w obrębie jamy brzusznej. Dowiedz się czegoś więcej na temat schorzenia gastrologicznego, na które cierpisz Ty lub Twoi bliscy. Spróbuj sobie pomóc.
od pewnego czasu zauwazylem krew w stolcu ale nie przywiazywalem wagi dopiero jak dwa dni temu bylo silne krwawienie to troche zdenerwowalem no ten bol z lewej strony na wysokosci nerek mam miec badania na utajono krew miec zrobione ostatnio zauwazylem ze musze czesto brac leki przeciwbolowe bo ta lewa strona lekarz z pogotowia wyczul guzek usg wykazalo tez a tomomograf nic nie wskazal jak to mozliwe
Mojemu tacie usg ani gastroskopia nic nie wykryła. dopiero tk pokazała "coś", okazało sie ze rak był ukryty za jakims załamaniem w żołądku ale było juz za późno. Usg miał robione od 5 lat co rok na inne schorzenie a bóle przypisywali kręgosłupowi bo miał kilka lat wcześniej robioną operacje na niego. Aha, po tomografie zrobili mu tez kolonoskopie i ona wykryła raka. Jakby miał ją zrobioną kilka lat wczesniej...
[quote ani gastroskopia nic nie = "Bartek30"] Mojemu tacie usg wykryła. dopiero TK pokazała "coś", okazało sie ze rak byl ukryty za jakimś załamaniem w żołądku ale było juz za późno. Miał robione USG co rok od 5 lat na inne schorzenie bóle przypisywali kręgosłupowi bo Miał Kilka lat wcześniej robiona operacje na niego. Aha, po tomografie zrobili mu tez kolonoskopie i ona wykryła raka. Jakby Miał ją zrobiona Kilka lat wcześniej ...[/ quote] wlasnie mam rozne obawy bo kiedys sie bardziej kontrolowalem ale stale poswiecam sie pracy i nie mam na nic czasu a ten lekarz z pogotowia jak wyczul guzek z lewej strony kazal robic badania zlekcewazylem teraz zaluje a lewa strona coraz czesciej boli ide na badania we wtorek po wynikach opisze czy mam sie cieszyc czy smucic a jak mowilem o tych bolach to lekarka mowila tylko ze mam kregi uszkodzone i to od tego ale teraz wiem raczej ze nie ze to jelito bo ta krew byla wczesniej w niewielkiej ilosci ale te dwa dni wstecz to ho ho narazie pozdrawiam
Jak miałem zgagi takie że chciało mi buzie rozerwac i bóle w klatce to lekarz dawał mi ketanol w tabletkach 2x dzienie a na zgagi manti bo twierdził ze to kręgosłup, jak zrobiłem sobie rtg kregosłupa stwierdził ze to nerwobóle zebrowe - i tak prawie 2 miesiące. Wszędzie gdzie byłem, usg,rtg i apteka smiano sie z diagnozy i każdy, podkreślam kazdy mi mówił reflux. Zrobiłem gastroskopie i wyszło. Jeszcze rok na ketanolu i miał bym wrzody a potem i może nawet raka... Według mnie podstawowe badanie w twoim wypadku to jest kolonoskopia i nawet poszedł bym prywatnie (na gastroskopie dawali mi termin aż 5-cio miesięczny) tylko do jakiejś kliniki-szpitala gdzie maja specjalizacje w konkretnej dziedzinie.