Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam tydzień temu doznałem kontuzji kolana piszczel wyskoczyła na sek z kolana i momentalnie wróciła na własne miejsce. Co to mogło spowodować? Na początku był straszny ból i kolano mi "uciekało" następnego dnia rano uzbierał mi sie płyn w kolanie poszedłem do chirurga aby mi go wybrał i okazało sie że było bardzo dużo krwi w kolanie. Lecz po wyciagnięciu płynu sytuacja z dnia na dzień wracała do normy i teraz już jest prawie idealnie. Do lekarza ide jutro aby sprawdził sytuacje kolana i zapisał rezonans magnetyczny. A wiadomo ile sie czeka na taki rezonans u nas w Polsce;/.... a ja mam za 3 tyg zawody i chciałbym teraz rozpocząć rehablitacje jakis basen czy coś w tym rodzaju. I nie wiem co robic czy czekac na ten głupi rezonans czy skoro kolano juz sie bardzo dobrze czuje rozpocząć zajęcia.
Witam serdecznie. W jakich okolicznościach była ta kontuzja? Co to są za zawody? Proponuję narazie ćwiczenia izometryczne... (napinanie mięśnia czworogłowego i dwugłowego uda). Zobaczymy jak zachowa sie kolano po tych ćwiczeniach... Pozdrawiam.
Witam! Prawie 2 lata temu na treningu piłki nożnej nastąpiło u mnie wywichnięcie rzepki na zewnątrz (prawa noga)... Doszło do tego przy ćwiczeniach szybkościowych... Biegłam (bardziej truchtałam) do tyłu i chcąc się zatrzymać nagle się przewróciłam... Rzepka nie wracała na swoje miejsce przez prawie godzinę aż do przyjazdu pogotowia... Przy unieruchamianiu nogi rzepka wróciła na swoje miejsce i trochę przestała boleć. Zrobione zostało zdjęcie rentgenowskie, które nie wykazało żadnych zmian. Po 3 dniach od wypadku lekarz zrobił mi USG. Stwierdził, że nie może określić czy nie mam zerwanych więzadeł bo mam za dużo płynu w kolanie (nie dał mi skierowania na rezonans) Kolejnym krokiem była punkcja i założenie gipsu na 3 tygodnie. Po zdjęciu gipsu nie mogłam zgiąć, wyprostować ani unieść nogi nawet na minimalną wysokość przez ponad miesiąc. Rehabilitację zaczęłam dopiero jakieś 3 lub 4 miesiące po wypadku. Pierwsze zabiegi pomagały... Rozruszały kolano, ale następne nie dawały już żadnego efektu. Do dziś nie mogę podskoczyć na tej nodze, kiedy przenoszę na nią cały ciężar ciała i uginam strasznie boli... Rezonans zrobiłam po 9 miesiącach od kontuzji ponieważ lekarze uważali, że wcześniej był niepotrzebny. Rezonans nie wykazał zerwanych więzadeł ani uszkodzonych łąkotek... (czy to jest możliwe przy tak długim przemieszczeniu rzepki?) Rzepka jest przesunięta lekko w prawą stronę i obawiam się, że gdybym zaczęła wykonywać jakieś szybsze ruchy (takie jak na boisku) to mogłoby dojść do tego samego... Kiedy dłużej stoję lub mam zgiętą nogę kolano jest bardziej "czerwone" niż zdrowe i sprawia mi dosyć duży ból wyprostowanie go. Poza tym jest o wiele bardziej "miękkie"... Mam wrażenie, że nic niczego się tam nie trzyma... Mam nadzieję na jakąś radę od kogoś kompetentnego (w końcu) bo chciałabym wrócić do gry jeśli to by było możliwe. Pozdrawiam!
Doszło u pani do zwichnięcia rzepki. Określenie uszkodzenia troczka widoczne będzie na usg u lekarza, który ma do czynienia z usg narządu ruchu na co dzień. Konieczna jest ta diagnostyka, właśnie w celu określenia czy troczki są uszkodzone czy tylko naciągnięte lub naderwane. Konieczne też byłoby wykonanie zdjeć osiowych rzepki pod kątem 45, 60 i 90 stopni.
W razie pytań zapraszam. Pozdrawiam. Życze zdrowia.
Witam ponownie. Przyszło mi do głowy kilka pytań... Czy chondromalacja rzepki może się przyczynić do jej ponownego zwichnięcia czy jest to zupełnie osobne schorzenie, które nie będzie miało na to wpływu? Po wzmocnieniu mięśnia lepiej grać/trenować/ćwiczyć z pomocą stabilizatora czy opaski uciskowej...? Nie wiem czy stabilizator jest aż tak bardzo bezpieczny w sytuacji kiedy jednak dojdzie do zwichnięcia rzepki z nim na kolanie...
Witam. Powiem tak. Podczas zwichnięcia rzepki dochodzi do uszkodzeń chrząstki. Tak więc zwichniecie było i ewentualnie jest powodem chondromalacji. Opaska w celu ochrony rzepki z otworem na rzepke jest konieczna do wszelkiego rodzaju ćwiczeń na kolano. Stabilizator jest bezpieczny, najlepiej jeśli byłby to ze specjalną pelotą,która nie pozwala na ponownie zwichniecie rzepki.
Tu link do owego stabilizatora. http://alejahandlowa.pl/tr/produkt/orteza-rzepki-stabilizujaca-genu-chondro-7155-poznan_2690194.html lub http://medical.rehband.com/Produkter.aspx?m=11609&a=13029
W razie pytań zapraszam ponownie. Pozdrawiam. życze zdrowia.
Witam! Mam problem jak wszyscy na tym forum z kolanem. Mam 50+ i skręciłam kolano w marcu a dokładnie 24. Lekarze u których byłam wykryli skręcenie kolana i coś z łąkotką. Kolano mnie boli, mam opuchnięte, coś przeskakuje nosze opaske stabilizujacą. Chirurg po skręceniu zrobił mi punkcję. Miałam robiony rezonans a oto wynik: Badanie MR stawu kolanowego prawego.
Sublukacja łąkotki przyśrodkowej z bardzo dużymi zmianami degeneracyjnymi jej rogu tylnego; nie można wykluczyć drobnych brzeżnych uszkodzeń. Dosyć dużyobrzęk szpiku kostnego tylnych części kości piszczelowej. Zaznaczone zmiany degeneracyjne rogu tylnego ML. Więzadła kolana i chrzastka stawowa bez uchywtnych zmian patologicznych. Duży wysięk w zachyłku nadrzepkowym torebki stawowej. Torbielpodkolanowa w lokalizacji kaletki brzuchato- półbłoniastej - o długości ok 5,5 cm i średnicy ok 1.5- 2 cm; prawdopodobnie skrzepy krwi, zawierające hemosyderynę w jej brębie. Innych zmin w wykonanym badaniu MR nie wykazano.
LEKARZE PRZEPISALI MI TAKŻE ZABIEGI: JODYNAMIKĘ I LAMPĘ. CZY SĄ BEZPIECZNE I MOGE NA NIE IŚĆ ?
Proszę o jakąś interpretację, informację co to wszystko znaczy. Z góry bardzo dziękuję.
Witam! Ostatnio coś strzeliło mi w kolanie. Lekarz wysłał mnie na USG stawu kolanowego lewego. Wynik to : ślad wysięku w zachyłkach oraz nierówne obrysy tylnego rogu MM. Doktor, który robił USG powiedział jeszcze że nie podobają mu się ruchy w łąkotce. Zapisał Odnovit oraz Traumon i powiedział że jak nie przejzie w ciągu 2-3 tygodni to zaprasza mnie na wizytę ponowną. I teraz nie wiem bo nie przechodzi ból, wizyta kosztuje 100zł czy rzeczywiście może być coś poważnego i warto te pieniądze wydać?
Witam. Stabilizatory, które mi Pani zaproponowała różnią się od tego, który mam w domu. Obawiam się ćwiczyć w moim ponieważ gdyby doszło do kolejnego zwichnięcia miałabym bardzo duży problem ze ściągnięciem go z nogi i wiązałoby się to podejrzewam z o wiele większym bólem niż gdybym go nie miała na kolanie...
Witam ponownie. Niestety większość stabilizatorów jest wciągana przez nogę. Do treningu jak najbardziej sie nadaje, z tym,że gdyby utrydniał ruchomość to można z niego wycignąć szyny. Co prawda jest on obszerny i mocno zachodzi na czworogłowy. Te proponowanie przeze mnie są wygodniejsze i spełniają swoją rolę.
Witam serdecznie. Proszę o interpretację wyniku badania MR kolana: "Uogólnione zmiany zwyrodnieniowe kolana o niewielikm nasileniu. W przynasadach kości udowej oraz piszczelowej obszary rekonwersji szpiku kostnego. W jamie stawowej nieco zwiększona ilość płynu..." Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
`. Witam . Mam na imię Justyna. Mam 15 lat. Jakiś czas temu . tak dokładniej to 16.09.2008r. miałam wypadek na wf-ie . Przewróciłam się próbując kopnąć piłkę. Przy upadku zwichnęłam rzepkę. Ale gdy zabierało mnie pogotowie. to mimo mojemu ździewieniu naskoczyła na swoje miejsce gdy karetka podskoczyła. A Była w prawym boku :| . Ból był okropny. W szpitalu zrobili mi to ' zdjęcie' rzepki. Ale nic nie wykazało. Ortopeda popatrzył i powiedział że to zwyczajne zwichnięcie rzepki. Po niecałej godzinie założyli mi gips. ;/ Miałam go przez 3 tygodnie. Lecz gdy mi go zdjeli, nie mogłam postawić nogi na ziemi. W sumie to wydaje mi się , że może to przez to , że gdy mia.łam gips to bardzo dużo chodziłam. Z początku chodziłam o dwóch kulach. Ale później o jednej . I tak do końca. No i wracając do tego po zdjeciu giipsu. Leżałam przez chyba 4-5 dni. W łóżku i prawie nic się nie ruszałam . Jeśli coś to o kulach. Ćwiczyłam w domu żeby zgiąć . Ale nie mogłam . Ale to chyba normalne. I pojechałam na kontrolę do chirurga. Powiedział że konieczna jest jak najszybciej rehabilitacja. Bo kolano może nie wrócic do normy. Czy coś takiego. I miałam rehabilitację. Naszczęście na miejscu. Bo o dojazdach nie było mowy. Tam na początku przez 2 tygodnie miałam 3 zabiegi - Terapuls -staw kolanowy prawy, fonofioreza z fastum. ćwiczenia ze wzrastającym obciążeniem. Poprawiło się. chociaż nie do końca . Już chodziłam bez kul. Akurat miałam wizytę z palcem u chirurga(miałam wycinany paznokieć :/) Więc oddrazu zapytaliśmy się chirurga czy to już koniec i czy można się starać o odszkodowanie. On powiedział że jeszcze lepiej nie. Żeby trwała dalsza rehabilitacja. Wiięc przyedłużyli mi jeszcze na 2 tygodnie. Miałam : ćwiczenia ze wzrastającym obciążeniem na staw kolanowy prawy, laser, sollux.I pojechaliśmi na wizytę u ortopedy. Powiedział, tak jak wszyscy . Że jest już dobrze. Że to normalnie w tym wieku. I to byl koniec. Dzisiaj byłam na komisji lekarskiej na odszkodowanie. Kurcze no przyznali mi tylko 3% a jestem ubezpieczona na 10.000 zł. Czy to nie jest za mało.?! Troche to dziwne bo, naprawdę to starsznie bolało . Teraz mam przesrane jednym słowem . Bo jak dłuzej pobiegam czy dłużej chodzę to później musze ostro cieprieć z bólem :/ . Mam stabilizator na kolano. Ale nie jest mój . Tylko koleżanki. Muszę sobie kupić tylko nie wiem co będzie lepsze. Czy stabil czy opaska . Tylko nie wiem jaka. Jeśli można prosić o pomoc. To byłabym bardzo wdzięczna . A i czy to może się powtórzyć przy upadku.? No i czy na drugie kolano mam teżź coś kupić.? Bo boje się, że mogę zrobić to samo w drugie kolano ;( . Ciagle boję się biegać. Nie naciskam mocno bo za bardzoi boli. Proszę o pilny kontakt. I Szczególnie czy 3% to dużo .?!
Witam,trenuje karate od 3 lat,i ostatnio na treningu zdarzyło mi sie zrobic tzw. przekop,przeprost kopnalem z calej sily w tarcze i noga jak by chciala mi sie wylamac w druga strone cala ta sile przejęło kolano ,odrazu niesamowity ból,na drugi dzien nie moglem wyprostowac nogi,stosowalem metode napinania kolana i trzymania tak przez 3 sek,pomoglo ale, sytuacja dalej sie powtarza z ogromnym bólem jak zrobie cos mocniej noga ,lub nawet jak trzymam ja oparta.PROSZE O JAKAS RADE.
Zaczeło boleć mnie pod kolanem i po prawej stronie gdy chodze boli mnie słobo lecz gdy skocze to ból nasile sie coraz bardziej ,boli mnie także gdy wysuwam kolano Do tyłu i gdy biegnę lub szybciej idę Pod kolanem znaczy na dole jest mała opuchlizna nie wiem Co to może być Proszę o poradę ,
witam Miałem juz uszkodzone lewe i prawe kolano- skręcona łękotka i naderwane więzadła krzyżowe. Niedawno po upadku poczułem ten sam ból w kolanie. Zebrał się płyn ale przez 3 dni trochę go ubyło ale jednak jeszcze jest go trochę. Mam pytanie czy można to wyleczyć w domowych warunkach??