Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam Ostatnio na treningu "wyskoczylo mi kolano" tzn wyskoczylo i od razu wskoczylo na swoje miejsce To nie jest pierwszy raz i udalem sie do lekarza ktory powiedzial ze konieczna bedzie artroskopia Identyczna sytuacje mialem z drugim kolanem i musialem poddac sie artroskopii po ktorej dlugo dochodzilem do stanu zeby moc wogole biegac nie mowiac juz o graniu w pilke Termin tej artroskopi mam ustalony za mniej wiecej 3 miesiace ale nie chce sie jej poddawac poniewaz studiuje wychowanie fizyczne i to rowna sie z oddpuszczeniem sobie jednego roku akademickiego Na prawde strasznie sie tym martwie i prosze o pomoc czy ta artroskopia nie moze poczekac roku Czy mial ktos wogole sytuacje z wyskakujaczmi kolanami? i jaka moze byc przyczyna tego ze mam problem z oboma kolanami? Czy sa wogole jakies cwiczenia zeby tego wyskakiwania uniknac na przyszlosc? prosze o cokolwiek Pomoze mi kazda wypowiedzna ten temat...
Ja mam też problem z "wyskakującym" kolanem, jeśli można tak napisać. Jednak ortopeda powiedział mi, że jestem za młoda na operacje. Mam 16 lat. Przyczyną może być naderwanie lub całkowite zerwanie wiązadeł krzyżowych przednich bądź również tylnych a także jakieś problemy z rzepką lub łękotką. Ortopeda kazał mi napinać mięsień czworogłowy kolana lewego gdyż z nim mam problem aż do bólu. I dzisiaj ten ból wystąpił. Utrzymywał się przez jakieś kilka godzin. Teraz już nic nie czuję, ale jutro poćwiczę na nowo. Poza tym mam mieć serię zastrzyków w kolano na lepsze smarowanie, ale to już inna historia. Na razie polecam te ćwiczenia, bo prawdopodobnie możesz mieć również wiotkie mięśnie, które po części skutkują takimi uskokami w kolanach.
dziekuje A nie wiesz jak jest z uprawianiem sportu przy tego typu kontuzjach?? a co z jakimis zabiegami?? czy sa one w stanie bardzo pomoc?? i jakie konkretnie ?? wlasnie przy tym pierwszym kolanie w ktorym mialem artroskopie mialem naderwane wiazadla boczne i cos z lekotka i mozliwe ze z drugim kolanem jest podobnie bo sa te same bole i podobne okolicznosci...
Zabiegi, zabiegi... Mi szczerze mówiąc nic to nie dało. Miałam magnezoterapię, a jeszcze wcześniej laser i prądy ale były one głównie po to by wchłonął mi się drugi krwiak, którego ortopeda nie chciał już zbierać strzykawką. Jeśli chodzi o uprawianie sportu to ja nie ćwiczę na wf-ie. Mam zwolnienie. Przy mojej najmniejszej nie uwadze, coś może mi w tym kolanie chrupnąć, przesunąć się i znów mam na nowo problem z chodzeniem. Muszę bardzo uważać. Po prostu boję się ćwiczyć. Polecam napinanie mięśni czworogłowych tak jak to pisałam wcześniej aż do bólu. I jednak radzę wizytę u ortopedy gdyż może on zalecić Tobie chodzenie w stabilizatorze, przynajmniej na jakiś czas. Ja po zastrzykach w kolano mam podobno dostać jakiś aparat aby nie przesuwała mi się rzepka. Na razie możesz zakupić sobie opaskę uciskową. Ja chodziłam w takiej. Nakłada się ją pod spodnie, nic nie widać. Usztywnia trochę kolano, ale chodzenie w niej przez cały czas może być nieco męczące.