Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam. Od poniedziałku bardzo boli mnie kolano, a w szczególności po bokach, najbardziej od wewnętrznej strony nogi ( jest to prawe kolano) zdarzają się któtkie przerwy w bólach, ale to sporadycznie, poza nimi kolano boli cały czas w dodatku coraz bardziej. Lekarz stwierdził stłuczenie ale ja wcale nie upadłam ani nie uderzyłam. Grałam w siatkówkę i nagle poczułam okropny ból. Czynnie uprawiam wiele sportów. Co mi jest?! Pomocy!!! Z góry dziękuję!
Witam. Czy przy grze były jakieś urazy? Konkretnie chodzi o skręcenia, przewróciłaś sie, czy źle stąpnęłaś? To jest ważne do postawienia diagnozy. Pozdrawiam.
W grudniu u.r. upadłam na dwa kolana (bolały oba jednak po kilku dniach lewe kolano przestało, natomiast prawe w dalszym ciągu bolało). Przez 3 miesiące leczyłam je u lekarza ortopedy i chirurga. Chodziłam na prądy. Po 3 miesiącach kolano przestało boleć. Po ostatnim zdarzeniu (nie wiem co było przyczyną ostatniego bólu) Było tak: przez 2 miesiące codziennie biegałam (ok 2,5 km/ dzień) przy czym 2 razy w tyg chodziłam na treningi siatkówki. I nagle podczas gry poczułam silny ból (nie uderzyłam ani nie upadłam), wsadzono mi szynę gipsową na tydzień, zdjęto, po czy musiałam zacząć zginać i chodzić ( to było ciężkie... wiadomo po unieruchomieniu) odczuwam mniejszy ból lecz niepokoi mnie fakt, że czasem przy wyprostowaniu lub zginaniu odczuwam dotkliwy ból po wewnętrznej str kolana (to prawe kolano). Pomocy! Z góry dziękuję!