Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹KardiologKardiologia –dziedzina medycyny, zajmująca się sercem oraz układem sercowo-naczyniowym, w szczególności wadami serca a także leczeniem nadciśnienia tętniczego, arytmii, choroby niedokrwiennej, zapalenia mięśnia sercowego, osierdzia, wsierdzia, zawałów oraz profilaktyką w tym zakresie.
Regulamin działu
W tym dziele możesz wziąć udział w dyskusjach z zakresu kardiologii oraz chorób serca, aorty i mniejszych układów krwionośnych. Jak im zapobiegać, a jak leczyć? Warto podzielić się swoimi uwagami, spostrzeżeniami oraz doświadczeniem zdobytym w czasie zmagania z dolegliwościami układu sercowo-naczyniowego. Masz pytania – zadaj je na forum. Cierpisz na nadciśnienie? A może Twoje problemy wiążą się z arytmią serca? Z pewnością doskonale zdajesz sobie sprawę, jak cenne dla człowieka jest jego serce – i Ty zadbaj o nie już dziś. Dowiedz się jak i gdzie leczyć nerwice, a także jakie czynniki należy wziąć pod uwagę, wybierając poradnię leczenia chorób kardiologicznych. Niezwykle istotne mogą okazać się informacje na temat zapalenia mięśnia sercowego, osierdzia i wsierdzia. Poznaj objawy, które mogą ostrzec cię o nadchodzącym ataku. Poznaj szczegóły związane z rekonwalescencją po przebytym zawale. Warto pogłębić swoją wiedzę w tych i innych obszarach kardiologii – zrób to z pomocą forum.
Witam. Mam ból objawiający się kłuciem w okolicy serca, żeber i pleców na wysokości serca i trochę pod nim. Miałam wykonywane EKG ale nic nie wykazało (byc moze musze nadmienic, że nie cierpię mieć robionych badań i moje ciało inaczej zachowuje się w takich sytuacjach). Uważam, że nie jest to ból nerwicowy, bo zwykle objawia się, gdy jestem odprężona, spaceruję, leżę, czytam i naprawdę bardzo rzadko wtedy, gdy się czymś denerwuję. Bólowi towarzyszy zawsze niemozność oddechu - nie mogę wziąć oddechu głębszego, gdyż to tylko wzmaga ból. Zwykle ból nie trwa za długo - około 2 minut, jednak zdażały się momenty kiedy trwało to bardzo długo i dochodziły do tego mroczki przed oczami i uginanie sie nóg pod ciężarem ciała (nigdy nie dochodziło do omdlenia), no i zawsze pojawiał się nagle, w różnych momentach dnia. Muszę chyba dodać, że zawsze miałam niskie cisnienie (najwyższe 90/60, najnizsze 80/55). Ból ten pojawia się u mnie juz od dobrych 6 lat. Lekarz rodzinny (z przykrośćią stwierdzam, że niekompetentny) stwierdził ze to przez nerwy.