Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹KardiologKardiologia –dziedzina medycyny, zajmująca się sercem oraz układem sercowo-naczyniowym, w szczególności wadami serca a także leczeniem nadciśnienia tętniczego, arytmii, choroby niedokrwiennej, zapalenia mięśnia sercowego, osierdzia, wsierdzia, zawałów oraz profilaktyką w tym zakresie.
Regulamin działu
W tym dziele możesz wziąć udział w dyskusjach z zakresu kardiologii oraz chorób serca, aorty i mniejszych układów krwionośnych. Jak im zapobiegać, a jak leczyć? Warto podzielić się swoimi uwagami, spostrzeżeniami oraz doświadczeniem zdobytym w czasie zmagania z dolegliwościami układu sercowo-naczyniowego. Masz pytania – zadaj je na forum. Cierpisz na nadciśnienie? A może Twoje problemy wiążą się z arytmią serca? Z pewnością doskonale zdajesz sobie sprawę, jak cenne dla człowieka jest jego serce – i Ty zadbaj o nie już dziś. Dowiedz się jak i gdzie leczyć nerwice, a także jakie czynniki należy wziąć pod uwagę, wybierając poradnię leczenia chorób kardiologicznych. Niezwykle istotne mogą okazać się informacje na temat zapalenia mięśnia sercowego, osierdzia i wsierdzia. Poznaj objawy, które mogą ostrzec cię o nadchodzącym ataku. Poznaj szczegóły związane z rekonwalescencją po przebytym zawale. Warto pogłębić swoją wiedzę w tych i innych obszarach kardiologii – zrób to z pomocą forum.
Na pewno jakiś nerwoból , zawały raczej się nie zdarzają w tak młodym wieku wyjątkiem są młodzi chłopcy którzy '' pakują '' na siłowni , wtedy przerasta mięsień serca a naczyń nie przybywa i ciężko jest odżywić takie większe niż do tej pory serce z tą samą ilością naczyń , stąd może być niedokrwienie i zawał poza tym ból zawałowy nie przechodzi po chwili a trwa powyżej 20 minut , z potami , przyspieszonym biciem serca itp.
No tak, ale ja mam właśnie odwrotnie - nie cieeerpię sportu a szczególnie piłki nożnej, i ogólnie mało ćwiczę. Na WF w ogóle bo to idiotyczne biegać za piłką... Ale tak to ze sportu to bieganie.
Słuchaj ja rok temu mialem cos takiego ze "lapalo" mnie cos w klatce i "balem" sie oddychac przez pare sekund tez zalewal mnie pot. Bylem u lekarza przepisal magnez + potas nazwa chyba Cardiomin.... po pewnym czasie to ustalo. Mialem robione 3x ekg - wszystko ok. robili mi echo serca tez ok. jeden lekarz powiedzial ze moze byc to odkruszajacy sie platek zastawki ktory bedzie wywolywal takie bóle dotąd az sie wykruszy. Nie powinienes sie martwic to byl tylko 1 raz ??