Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹FarmaceutaFarmaceuta to dział, w którym dowiesz się wszystkiego o lekach, suplementach diety i witaminach. Tu przeczytasz o tym, jak stosować leki, porozmawiasz o ich składzie i efektach niepożądanych, które mogą wywołać. Których leków nie wolno łączyć z alkoholem? Czy suplementy diety są skuteczne? A może nie warto ich kupować? Który lek wybrać? Które leki można podawać dzieciom?
Witam, od zeszłego wtorku brałam Klacid Uno, dzisiaj wzięłam ostatnią tabletkę. Czy mogę wieczorem wypić piwo? W ulotce nie znalazłam adnotacji, że alkoholu spożywać nie można, jednak jest to dla mnie jakby jasne, ze przy antybiotyku jest to raczej niemądre. Aczkolwiek chcę się dowiedzieć czy grozi mi jakieś niebezpieczeństwo po wypiciu jednego piwa. Z góry dziękuje za odpowiedź.
Ponieważ antybiotyk nie jest usuwany w tym samym czasie w którym się go przyjmuje może się on utrzymywać w organizmie nawet do tygodnia czasu i do tego czasu niejako on działa. Alkohol może upośledzać działanie antybiotyku a także wzmagać skutki uboczne. Również należy pamiętać, że ustąpienie objawów nie jest jednoznaczne z wyleczeniem.