Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
Policz sobie kiedy mogła wystąpić owulacja dla cyklu 20,21,22,23,24 i 25 dniowego. Założ jednak, ze ona mogła wystapić na 18,17,16,15 badz 14 dni przed następną @. I wtedy 6/7 dni przed owu i 2 po niej bedzie czas płodny. A najkrócej (zakładając, że owulacja wystąpi na 14 dni przed @) to płodna byłas/jesteś/bedziesz : od samego okresu do max 13/14dc. Jesli jednak owu masz w innym terminie to wyliczenia się przesuwają. Niemniej niepłodna możesz czuć się tylko po owulacji.
Pomocy. Powiedzmy tak. Okres miałam 15-tego do 21-go. Lekarz mi wyliczył ze w ciąże zaszłam 27-go. A tak nie mogło się stać bo byłam w szpitalu jeszcze wtedy. Najbliższy stosunek miałam niecały tydzień później od teorii lekarza (po pierwszym). Mogłam wtedy zajść?
No jak jesteś w ciązy to kiedyś w nią zajść musiałaś :) Lekarz nie jest w stanie policzyć kiedy się tak naprawdę zachodzi w ciążę. No i jeszcze jedno - ciąza to nie moment stosunku. Od stosunku do ciąży moze minąć i kilkanascie dni :) Myslę, ze lekarz tak powiedział bo własnie w tych okolicach biorąc pod uwagę cykl 25 dniowych wypada owulacja. Jesli Ty wiesz, ze zaszłas w ciąże zaraz przed nastepnym okresem (bo tylko wtedy miał miejsc stosunek) to oznacza to, ze cykl miałaś dłuzszy (co stworzyło szanse na zapłodnienie) ale o tym nei wiedziałaś. Ale co tak naprawdę Cię gnębi? Myslisz, ze nie jesteś w ciązy, ze jestes dłużej niż zakłada lekarz czy jak?
Dobra już wiem, która Ty jestes Dorotka :)))) Słuchaj faktyczny czas zajścia od tego wyliczonego przez gina, tego na usg itp zawsze prawie się różni :) Ciąże liczy się inaczej, życie płodu inaczej i to na modelu podstawowym (28 dni) a nie kazda kobieta miesiączkuje własnie tak.
Cieszę sie Wikam że mnie poznałaś:) A szczerze pisałam to z czystej ciekawości. Chciałam też mniej wiecej ustalić planowaną datę porodu, bo byłam u dwóch innych lekarzy i każdy podał mi inną datę. Ale widzę że nie tedy droga. Rozumiem. I dziękuje za odpowiedzi:) A dzisiaj idę do lekarza i zobacze moje maleństwo:):)
Date porodu nawet jak już gin ustali to i tak pozostaje +/-2 tygodnie w tę badz tę stronę :) Ciało zacznie przygotowywać się do porodu. Nie przeoczysz tego :) A wczesniej naszykuj torbe do szpitala i badż...gotowa :) Zyczę miłego ogladania!!!! :)