Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹FarmaceutaFarmaceuta to dział, w którym dowiesz się wszystkiego o lekach, suplementach diety i witaminach. Tu przeczytasz o tym, jak stosować leki, porozmawiasz o ich składzie i efektach niepożądanych, które mogą wywołać. Których leków nie wolno łączyć z alkoholem? Czy suplementy diety są skuteczne? A może nie warto ich kupować? Który lek wybrać? Które leki można podawać dzieciom?
Witam, mam 16 lat i mam pewien problem, mam matkę która kiedyś non stop jadła ketonal jak ją głowa bolała zreszta do tej pory go bierze i teraz ma dziwne jazdy, dziwi mnie to ponieważ nigdy wcześniej nie miała takich jazd jak ma teraz. Czy to ma jakies powiazanie z tym ze ona zarzywa ten ketonal? od 2 lat ma faze na sprzatanie karzdy okruszek jej przeszkadza, przychodzi po pracy do domu i pierwsze co robi to wrzeszczy namnie ze jest brudno., moge to nawać 100% PEDANTYZM, kiedyś tak nie miała, nagle wrzeszczy namnie, jak sie kłucimy wytrzeszczaja sie jej strasznie oczy dostaje garba, boje sie troche o nia bo wyglada strasznie. Czy ten lek jest winny temu zachowaniu ?
Sczerze mówiąc...nie wiem. Powiem tylko, że moja kuzynka zażywa ketanol "garściami" już w sumie na nią nie działa ale skutków ubocznych bynajmniej tych "widocznych" nie ma... Moze Twoja mama przechodzi teraz jakiś gorszy okres? Pytałeś ją na spokojnie o jej zachowanie?
Ketonal jest bardzo silnym lekiem i moze powodowac duzo skutkow ubocznych jesli ktos go zazywa na wszystkie swoje dolegliwosci bolowe. Na pewno dziala na zoladek i watrabe. Moze warto pogadac z mamam zeby przestala go zazywac albo chociaz zazywala go w mniejszych ilosciach. Co do zachowania to wiesz moze to kres menopauzy i dlatego jest taka nerwowa itd
O ile mi wiadomo nie ma potwierdzonego wpływu tego leku na centralny układ nerwowy. Zmiany w zachowaniu to dość poważny objaw, nie sądzę, żeby ketonal mógł być za niego odpowiedzialny. Gorąco zachęcam do wizyty u specjalisty, takie "odchylenia" od wieloletniej normy dają się łatwo leczyć prostymi lekami psychoaktywnymi. Jeśli to problem stricte emocjonalny może wystarczyć psycholog.