Witam .... mam 16 lat ostatnio zrobiłam test ciązowy i wyszedł pozytywny (tzn ze jestem) ... nie tu jest kłopot .. moi rodzice są bardzo nerwowi i niewyrozumiali , chciałabym iść do ginekologa żeby sie zbadać i wogole lecz narazie nie chce iść z rodzicem :( ... czy jest taka możliwość aby iść z mamą od mojego chłopaka albo z chłopakiem?? bardzo prosze o pomoc :(
Nie zakladaj tych samych tematow.. Z tego co wiem, to osoby niepelnoletnie musza isc do ginekologa z rodzicem.. i nie sadze by lekarzowi wystarczyla obecnosc chlopaka.. nie wiem co z jego mama, ale to chyba tez nie chodzi w rachube.. Jedne dziewczyny chodza same i lekarz nie wymaga obecnsci rodzica czy opiekuna prawnego a inny tego wymaga.. mozesz isc prywatnie.. lekarz bierze kase i malo interesuje go wiek pacjenta..
Tak mozesz iśc prywatnie, ja byłam pierwszy raz na stwierdzeniu ciązy...trochę sie denerwowałam normalne, a lekarka do mnie zebym sie nie denerwowała bo nie jedna niepełnoletnia do niej przychodzi na stwierdzenie ciaży. Ja zaczełam sie smiać bo mam 22 lata ,tylko młodo wyglądam:) Więc jestem swiadkiem tego ze niepełnoletnie moga prywatnie chodzić i lekarz sie nie czepia i nie wymaga obecności rodziców czy opiekunów. No chyba ze to zalezy od człowieka. Sugeruj sie tym, ze im wiecej kasy bierze tym mniej sie interesuje pacjentem:) Powodzenia
Jasne, że niepłnoletnie przychodzą prywatnie. Ale z ...rodzicem! Jesli dzieje się inaczej to szczęscie dla nastolatek ale naruszanie (o ile się nie mylę...) prawa przez lekarza.