Mam pytanie. Wole zapytac a wiem ze jest tu wiele kompetentnych osob. Czy ktos z Was slyszal o serkach sniadaniowych HOCHLAND np( z szynka, ogorkiem)???? Ja taki kupilam. Nie znam sie na tych etykietacdh, skladnikach i obawiam sie, ze on nie jest zbyt zdrowy. chcialam nim zastapic maslo. Napisze jego skladniki: Krem kanapkowy z serem twarogowym i tluszczem roslinnym. skladniki: tluszcz roslinny, bialka mleka, ser twarogowy, woda, mleko odtluszczone, szynka 5%( mieso wieprzowe, woda, glukoza, stabilizator E451, przeciwutleniacz E301, konserwant E250), odtluszczone mleko w proszkyu, aromat, sol, regulator kwasowosci, kwas cytrynowy, zagestnik E410. Termizowany. Wedlug mnie nie jest to zdrowe, przyznaje sie nie znam sie na tym wiec licze na wasze odpowiedzi...
A czemu eliminujesz masło ? Chodzi o tłuszcz ? To kupuj po prostu margaryne o jego obniżonej zawartości . Mase tego niesmacznego badziewia w sklepach jest ;)
chyba Ty masz jakies problemy ze soba. Poza tym nie wiem po co odpisujesz jesli nie piszesz nic sensownego. A ja pytac zamierzam o takie sprawy i tyle, to moja sprawa.
po prostu w dzisiejszych czasach w większości żywności przetworzonej można dopatrzyć się czegoś niezdrowego. musisz sprecyzować, jak już ktoś uprzednio się zapytał, czego konkretnie w tym serku się obawiasz.
Wczoraj mama podrzuciła mi gazetkę a w niej artykuł, że warto zamiast masła czy margaryny smarować chleb oliwą z oliwek nie powiem, że ciekawe...jak ktoś by potrzebował całość to mogę podrzucić artykuł...
ja słuchałam kiedyś rozmowy z dietetykiem, który zamiast tłuszczów do kanapek, polecał kechup. oczywiście w takiej sytuacji warto sięgać po ten nie zawierający konserwantów.
no wiadomo, ale zawsze lepiej używać tłuszczy nieutwardzonych, np. do sałatek, czy dodawać do warzyw pod koniec duszenia, tak by nie traktować olejów temperaturą ; ].
ja stosuję zamiast masła oliwę z oliwek na chleb. uwielbiam takiego razowca z oliwą z oliwek aromatyzowaną bazylią lub z olejem lnianym - polecam spróbować bo naprawdę smaczne to! :)