Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹FarmaceutaFarmaceuta to dział, w którym dowiesz się wszystkiego o lekach, suplementach diety i witaminach. Tu przeczytasz o tym, jak stosować leki, porozmawiasz o ich składzie i efektach niepożądanych, które mogą wywołać. Których leków nie wolno łączyć z alkoholem? Czy suplementy diety są skuteczne? A może nie warto ich kupować? Który lek wybrać? Które leki można podawać dzieciom?
Mój problem polega na zbyt małej ilości mazi w kolanach, jak i również ma wycieranie sie stawów kolanowych (chrzęści) czytałam ze glukozamina jest na odbudowę chrząstek ale co na niedobór mazi w stawach??????
Mojej koleżance lekarz powiedział aby zaczęła je smarować Ben-gayem, ale ona czynnie uprawiała sport...Jeśli jest to spowodowane jakimiś innymi czynnikami to słyszałam że należy je naświetlać lampami...ale maście też na to jakieś są ;-)
Spokojnie glukozamina pobudza również produkcję mazi stawowej. Polecam preparaty łączone z wit C np Odnovit lub dodatkowo glukozaminę z chondroityną np Doppel Herz na stawy (dobre dawki) czy Artro Protect. Dostępne są też zastrzyki dostawowe z soli sodowej kwasu hialuronowego ale one są dość drogie poza tym w Twoim wieku spokojnie powinny wystarczyć preparaty z glukozaminą. A co do maści to może Ortholan.
Nie wiem czy stosowaliście..ale zwykła żelatyna odbudowuje stawy i produkuje maź stawową..trenuje parkour i akrobatyke..i co dzień robię sobie jedną galaretke..mieszam z sokiem z butelce(galaretka nie rozpuści się) albo robie tak jak zwykle robi się galaretke i czekam aż ostygnie ale zanim się zejdzie wypijam całą :) .... pomaga!!! :)
Po piersze to patrz na daty postów. Po drugie żelatyny wieprzowej (a o tą chodzi) już praktycznie się nie używa. A to co masz w tych galaretkach to odpowiednik żelatyny (pektyna), która ma z nią tyle wspólnego co ja z Yeti.
:-( Mi lekarz przy 5 operacji kolana powiedział ze chrząstka się nie regeneruje nie odbudowuje a tu na wszystkich lekach piszą ze chrząstkę odbudowuje i kto tu mówi prawdę i jak jest :-(
Domowe sposoby to galaretka, skondensowane rosoły na dużej ilości mięsa. A aptecznie skuteczna jest glukaminoza, to substancja pobudzająca produkowanie chrząstki i zmniejszająca ból stawów.
Ostatnio edytowano 2010-03-11, 13:00 przez djfafa, łącznie edytowano 1 raz
Powód:Usunięto zdania polecajace komerycją stronę
Moja mama ma z tym permanentny problem i stosuje rozmaite maści, ale ostatnio wysłała mnie do apteki po taki lek zinaxin (zapamiętałam nazwę bo sama kupowałam) i jest taka zadowolona z ulgi jaką jej daje, że poleca sąsiadkom
Siarczan glukozaminy jest dobry, pod warunkiem że stosuje się go długo i w dużych ilościach. Stymuluje regenerację chrząstki. Co zaś do sposobów przywracania to warto spróbować zastrzyków z Go On.
Problem z tabletkami polega na tym, że nie są wystarczająco skuteczne. Go On to zastrzyki dostawowe, niebolesne, przywracające sprawność. Sam stosowałem na lewe kolano, uprawiam wspinaczkę więc mocno je eksploatuję. Kilka zastrzyków całkowicie zabezpieczyło mnie na 4 lata. Ponadto polecam duże ilości siarczanu glukozaminy.
Siarczan glukozaminy to podstawowy skladnik preparatu zinaxin, o ktorym pisalismy wyzej. Poza tym nie powiem mamie, ze skoro ma problemy ze stawami to powinna przyjmowac zastrzyki. Starsze osoby niekiedy maja takie problemy i wydaje mi sie, ze lepiej sie chronic takimi preparatami doustnymi. Oczywiscie skoro jestes sportowcem i to extremalnym to moze to byl dla Ciebie najlepszy sposob, ale dla kobiety 60-letniej wydaje m sie, ze wystarcza pigulki, zwlaszcza, ze widac ich efekty i ich pomoc :)