Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
dwa dni po skonczonej miesiączce (trwala 5-6dni) uprawialam petting z moich chlopakiem.on wkladal mi palce w pochwe.watpie zeby znajdowala sie na nich sperma a jesli juz to male ilosci.jakie jest prawdopodobienstwo ze jestem w ciązy?moje cykle sa nieregularne za bardzo ;/
martwią mnie moje piersi,wydaje mi sie ze zrobily sie ,,wrazliwe'' i są na nich ledwo widoczne zylki których wczesniej nie widzialam..w pochwie jest biały sluz ktorego jest chyba troche wiecej niz zwykle.... czy mam powody do niepokoju? (od tego pettingu mija tydzien) martwie się...
Zeby zajść w ciążę zaraz po okresie musiałabyś mieć króciutkie cykle. A skoro teraz masz sluz kremowy to znaczy,że jesteś jeszcze przed owulacją. A owulację z kolei wyprzedzi kilka dni sluzu płodnego (przeźroczystego) który to sprzyja plemnikom. Ten kremowy nie sprzyja ;)
ps. Jak ja czasem zastanwaim sie czy czasem nie zaszłam (a jest to niewykonalne) to mam wrażliwe wszystko!!! To tylko Twoja psychika :) I w gwoli ścisłości tydzień po stosunku nie ma jeszcze nawet ciąży. Najpierw jest zapłodnienie, potem zagnieżdzenie i dopiero na końcu ciąża, która i tak jeszcze nie daje objawów.
to zależy od długości cyklu, musiałby być bardzo krótki. Ogólnie rzecz biorąc prawdopodobieństwo zajścia w ciążę zaraz po miesiączce jest baaardzo niewielkie, można by powiedzieć, że wręcz żadne.
Ja zaszłam w ciąże w ostatnim dniu krwawienia. Jeśli cykle masz krótkie to już czas menstruacji jest płodny. Ciąża po miesiączce jest jak najbardziej możliwa i nie ma w tym nic dziwnego. Cykle długie nie sprzyjają ciązy zaraz po miesiączce. Problem w tym, że o tym jaki był cykl dowiesz się doiero kiedy rozpocznie się nastepny. Jak długie masz cykli i czy regularne?
ale kiedy cykl wynosi od 25 do 29 dni jest to chyba nie możliwe.. wyliczyłam dni płodne : 13-18. a ta sytuacja miałam miejsce wczoraj.. mam nadzieje, że to tylko moje przewrażliwenienie i nic z tego nie wyniknie...
jak masz 28 to dni płodne masz tak mniej więcej od 11 do 17 (z jednym chyba dniem dodanym jeszcze dla spokoju), jak masz 25 dni to dni płodne masz 8 do 14 i tyle... Z tym, że nie jest to wystarczająca metoda antykoncepcyjna , bo nie wiesz nigdy, kiedy będziesz miała miesiączkę...
Cykl 28 dniowy = płodność od około 8dc do 16dc ( plemnik może przeżyć nawet tydzień w związku z czym skoro owulacja jest około 14dc należy wziąśc pod uwagę około 6-7 dni ją wyprzedzających ) Cykl 25 dniowy = płodność od około 5dc do 13dc. Warto też wiedziec, że obliczenia opierają sie na odjęciu od nasteonego dnia krwawienia 14 dni gdyż wtedy zazwyczaj wystepuje woulacja. A ona może wystąpić na 12 dni przed następną @ a czasem na 16. Czas od okresu do owulacji w Twoim przypadku nigdy nie będzie pewnym czasem niepłodności.