Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹NeurologNeurologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu nerwowego w szczególności chorobami naczyniowymi (wylewy, udary), zapaleniami opon mózgowo-rdzeniowych, guzami mózgu (glejaki, oponiaki), epilepsją chorobami wieku podeszłego jak choroba Parkinsona i Alzheimera a także chorobami rdzenia kręgowego. Zajmuje się również leczeniem przewlekłych bólów (głowy, mięsni, narządów) oraz problemami ze snem.
Regulamin działu
W tym dziale forum medycznego zapraszamy do dyskusji na tematy związane z chorobami układu nerwowego. Toczące się tu rozmowy mogą pomóc nie tylko samym pacjentom poradni neurologicznej, ale także ich rodzinom. Wymień się swoim doświadczeniem w zakresie leczenia chorób naczyniowych oraz stosowanych przez Ciebie i Twoich lekarzy prowadzących metod powracania do zdrowia po przebytym udarze bądź wylewie. Szukasz informacji o zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych? A może chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat guzów mózgu (glejaków, oponiaków)? Jeżeli tak właśnie jest, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Sprawdź jak radzić sobie z przewlekłym bólem głowy, czy mięśni oraz zaburzeniami snu. Znaczny odsetek rozmów poodejmowanych na forum dotyczy kwestii chorób wieku podeszłego – Parkinsona, Alzheimera. Skorzystaj z okazji i przyłącz się do dyskusji, poszukaj odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości dotyczące spraw neurologicznych.
W okolicy łopatki można znaleźć nerwy jeszcze odchodzące od splotu ramiennego są to nerwy: grzbietowy łopatki, nadłopatkowy, podobojczykowy, piersiowy długi, nerwy piersiowe przednie, piersiowy boczny i piersiowy przyśrodkowy, podłopatkowy, piersiowo grzbietowy. W okolicach łopatki znajdują się jeszcze nerwy należące do nerwów barku a są to: nerwy nadobojczykowe przyśrodkowe, pośrednie i boczne.
Te wszystkie nerwy odpowiadają za unerwienie mięśni znajdujących się w ich pobliżu
Yhmm . Ja mam mocny brak stabilnosci lopatki , wedle informacji wlasnie w miejscu gdzie jest unerwienie , co jest powodem dretwienia mojej reki , lopatki i bolu.Ale mam 2 pytania w zwiazku z tym iz u lekarza mam zachamowanie. Ja przeszlam angine z powiklaniami jakis 1,5 rok temu. Kosci mialam w stanie takim ze nieumialam przeniesc kubka na 5 krokow.Migdaly wkoncu musialy byc wyciete ( po zabiegu mialam tez krwotok) powoli wrocilam do zdrowia , ale jako tako nikt sie niezajmowal moimi koscmi. I tu mam pytanie bo w sumie dretwienie reki sie zaczelo po anginie, czy przebyta angina wtedy mogla sie tak odbic na moich kosciach i unerwieniu , ze pogorszyla ona stan tych miejsc po dzien dzisiejszy..? ?? Moje drugie pytanie rozniez wiaze sie z angina i unerwieniem. Po anginie nietylko zaczela mi bardziej doskwierac gorna lewa strona mojego ciala ale rowniez zaczal sie u mnie problem. Odnosnie jazdy autem itp. zawroty i bole glowy, oczoplas, miejscami utruniony i przyspieszony oddech itp .Chcialam z tym isc do psychologa bo skad niepokojace objawy ktore nigdy wczesniej niemialam, ale 3 tyg temu lekarz na stawy,zawroty g. przepisal mi mydocalm. Po zazyciu paru tabletek zauwazylam , ze cos sie zmienilo. Zmienilo sie to ze lepiej zaczelam znosic jazde autem , zmniejszyly sie zawroty itp. Czego kompletnie sie niespodziewalam. Czy ten problem z jazda w takim razie moze miec duzo wspolnego rowniez z tym unerwieniem /niestabilnoscia? Czy moze to miec jakis wplyw na to ?Mimo tego ze niepowiadomilam lekarza o tym problemie co jest dla mnie jakby wstydliwa sprawa to czy powinnam mu powiedziec o moich dziwnych objawach ?
Jestem rehabilitantem więc mogłem ci odpowiedzieć na pytanie dotyczące nerwów ale nie będąc lekarzem nie jestem w stanie odpowiedzieć w 100% na to czy angina mogła zostawić takie spustoszenie w kościach i unerwieniu. przypuszczam że mogła ale to wymaga konsultacji z lekarzem. Nie należy się go bać ani wstydzić, lekarz jest po to żeby ci wszystko wytłumaczyć i uspokoić.
Ale czyli jest tam jakaś prawdopodobna możliwość, że problemy z jazdą mogą rowniez mieć coś wspólnego z uszkodzeniem tych nerwów badz nacisku na nie , czy nie bardzo ? Chcialam Ci jeszcze bardzo podziekowac za odpowiedzi :) Pozdrawiam i zycze milego dnia :)