Witam ostatnio robiłem sobie badania ponieważ jestem osobą otyłą która prowadziła siedzący tryb życia.
Moje wyniki sprzed diety i regularnych codziennych spacerow 20-30 minutowych były nastepujace niestety byly z niewiadomych dla mnie przyczyn mierzone nieco inaczej choc w tym samym miejscu
Chol calk 220
TG 219
LDL 150
zalecono mi zmiane diety i ruch, dostosowalem sie wrecz natychmiast i po okolo 1,5 miesiecznej diecie powtorzono badania zaznaczam ze calkowicie zmienilem diete z praktycznie 99% miesnej i praktycznie braku ruchu do 80% warzywnej i regularnych spacerow dodatkowo wyeliminowalem calkowicie gazowane i slodkie napoje pije tylko wode niegazowana o to co wyszlo
Chol calk 177 mg/dl
HDL 34 mg/dl
TG 262 mg/dl
LDL niemozliwy do wyliczenia ze wzoru ze wzgledu na zbyt wysokie TG
moja pani doktor powiedziala ze to blad bo przy takiej ilosci TG normalnie stosuje sie wzor a granica to dopiero TG >350 i moje LDL to okolo 91 co jest dobrym wynikiem tylko narodzil sie problem skad zwiekszenie jeszcze TG? moze powinienem cos dodac do diety. Probowalem juz brac omega 3 niestety kapsulki sa dla mnie szkodliwe i zawsze mam ostre bieguni i bole brzucha wiec staram sie jesc jak najwiecej ryb wiadomo ze nie jest to proste ale te minimum 1 na tydzien zachowuje. Zaznacze ze bardzo schudlem bo przez te poltora miesiaca okolo 20 kg moze stad te TG? nie wiem wynik mnie troche martwi dlatego ze teoretycznie robie wszystko dobrze a TG jeszcze wzroslo
Czy ktos moze doradzic jak obnizyc te TG a moze przy pozostalych wynikach takich jakie uzyskalem nie powinienem sie tym przejmowac i z czasem wyreguluje sie to samo przy kontynuacji diety?