Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
Otóż, mam zapewne jedno z tych idiotycznych pytan o (nie)ciążę, jestem czy nie jestem. Otoż, pytanie brzmi : czy podczas defloracji z zabezpieczeniem ( standardowy durex) ejakulacja mężczyzny w partnerce może spowodować zapłodnienie komórki? Prosze mieć na względzie dni niepłodne ( 2 dni po okresie). Sprawa wygląda tak,że od 3 dni od tego zdarzenia boli mnei brzuch i wątpie,żeby to były jakiekolwiek objawy ciązy,bo jest za wczesnie, ale czy możliwy jest on z powodu przerwania błony dziewiczej?z góry dziękuję za odpowiedź
Wątpie byś w ciąży była, dopiero co był wątek o to samo pytano, jednak poraz kolejny mówię że przy zabezpieczeniu nie zachodzi się w ciąże, jeśli prezerwatywa była prawidłowo użyta, nie było dni płodnych to nie, nawet w dni płodne bez zabezp szanse na ciąże nie są 100%. Z powodu błony dziewiczej moga być jakieś odczucia ale to bardzo indywidualne, czasem zwyczajne urazy mechaniczne. Może masz już owulacje i jakieś pobolewania, jeśli chodzi o ciąże to nawet jak się w niej jest to zaraz po zapłodnieniu nie boli brzuch
No i tu zaczynają się schodki, bo mój okres pojawia się jak mu się podoba, zwykle spóźnia mi się tydzien, czasami miesiac ( tak jakby bezowulacyjnie), ostatnio spóźnił mi się 12 dni.
Pytałam o długość cykli ponieważ przy krótkim cyklu pare dni po okresie to już czas płodny. Sam okres jest płodny. Chodzi mi o to, że przy nieregularnych cyklach absolutnie nie powinnaś liczyć dni płodnych i niepłodnych.