Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹PsychiatraPsychiatria – dziedzina medycyny zajmująca się diagnostyką, profilaktyką i leczeniem chorób o charakterze psychicznym. W szczególności leczeniem nerwicy, depresji, schizofrenii, uzależnień, otępień. Psychiatria korzysta zarówno z nauk medycznych, z psychologii oraz nauk społecznych, leczenie odbywa się za pomocą zarówno farmakologii jak i psychoterapii.
Regulamin działu
Forum „Psychiatria” to miejsce przeznaczone nie tylko dla samych pacjentów poradni psychiatrycznych i ich rodzin, ale także wszystkich tych, którzy interesują się tematyką zdrowia psychicznego. Toczące się tu rozmowy z pewnością Cię zainteresują. Podyskutuj o depresji, fobii, otępieniu czy schizofrenii. Ważną dla nas tematyką są również zaburzenia nerwicowe. Czym one są i jak sobie z nimi radzić w codziennym życiu? Poszukaj odpowiedzi na pytania, które sobie zadajesz. Niewątpliwie może okazać się, iż miejsce to będzie dla Ciebie źródłem rzetelnych informacji, dającym okazję do wymiany doświadczeń. Doskonale zdajemy sobie sprawę, jak ważną rolę w życiu człowieka odgrywa jego psychika i samopoczucie. Z drugiej jednak strony wiele jej aspektów wciąż pozostaje jej tajemnicą. Być może właśnie tu dowiesz się czegoś więcej o chorobach natury psychicznej, sposobach ich leczenia a także miejscach, w których możesz szukać pomocy. Nie zwlekaj, przekonaj się o tym osobiście już teraz.
Witam pisze do państwa w takiej sprawie. dzisiaj moja siostrzenica została zgwałcona, ma dopiero 16 lat. cały czas płacze nie wiem jak z nią rozmawiać jak ją pocieszyć, co zrobić. nie chce z nikim rozmawiać, zmmieniła sie o 360 stopni. była dziewczyna uśmiechniętą i pełną życia, zawsze mi wszystko mówiła, a teraz gdy potrzebuje prawdziwej pomocy to ja nie umiem jej pomóc. prosze pomóżcie mi jak do niej podejść, bo ja juz sie załamauje. NIE WIEM CO ROBIĆ. BŁAGAM WAS O POMOC!!!!!
Wiecie ona jest dla mnie jak córka, zawsze z nią byłam, mówiłam jej o wszystkim, z mamą nie chce rozmawiać i mam nadzieje ze jej pomoge tak jak zawsze to było. chcę ją zabrać do psychologa. ale jak jej to wytłumaczyć że on jej pomoże. O czym z nią wogóle teraz rozmawiać, co moge mówića jakie tematy omijać.
Myśle,że nie mozna nic robić na siłe. Jeśli nie chce rozmawiac na ten temat to na razie trzeba to zostawić...a może ona chce to siebie wyrzucić...napewno trzeba jej wysłuchać,dać się wypłakać,wykrzyczeć. Często zgwałcone dziewczyny wstydzą się tego co się stało o czują się winne,że w jakiś sposób one wywołały sytuacje...na pewno trzeba jej uświadomoć,że nie zrobiła nic złego,że to nie jest jej wina,że to ten człowiek powinien się wtydzić. Wiem,że to może być trudne ale sprawe należało by zgłosić na policje...iść do psychologa,kogoś kto będzie potrafił fachowo jej pomoc.
Już byłyśmy na policji, w szpitalu i w prokuraturze. tego zboczeńca zatrzymali. tak mi jej szkoda jest tak śliczną dziewczyną. ja już też cały czas płacze i dostaję wariacji. jak można coś takiego wogóle zrobić
No niestety wszędzie pełno takich zwyrodnialców. Szkoda dziewczyny bo zamiast cieszyć się,bawić i żyć pełnią życia będzie oglądalo się za siebie i prawdopodobnie zawsze będzie to w niej siedziało. Z czasem na pewno zbleknie ten obraz ale niestety będzie powracał o czymś takim zapomnieć się nie da. Dobrze,że został zatrzymany i miała siłe by zeznawać być może uratowała jakąś kolejną dziewczyne,która mogła stać się kolejną ofiarą. Zazwyczaj takie sprawy nie zostaja zgłoszone i to największy błąd.
Najważniejsze by czuła,że nie jest sama,że może z kimś porozmawiac,że może ufać...wydaje mi się ,że jak poczuje potrzebe to sama da znać. Wszytko chyba jest bardzo świerze narazie...trzeba czasu i jeszcze raz czasu.
Tak jak już ktoś wcześniej napisał trzeba dać jej się wygadać . Często bywa tak , że taka osoba nie chce rozmowy powiedz jej , że może Ci zaufać i , że ta rozmowa zostanie tylko między wami . Gwałt jest sprawą przy której tak naprawdę nigdy nie wiadomo co tak naprawdę powiedzieć. Trzeba wtedy uważać na słowa, gesty . Przekonaj siostrzenicę , że nie jest ona niczemu winna . Najważniejsze jest to żeby pokazać jej , że zawsze może na Ciebie liczyć , że bezwzględnie na to co się stało zawsze będziesz przy niej i że nigdy nie zostanie sama . Najlepiej by było gdybyście poszły do psychologa , powiedz jej , że napewno będzie to kobieta , że postaracie się razem rozwiązać ten problem i że to co się stało to nie jest żaden wstyd .