Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
Tabletka szesnasta zabezpieczy czas po jej przyjęciu. W dniu szesnastym zabezpeicza tabletka z dnia pietnastego i może jszcze ta z czternastego... Nie wiem bo nie pamietam ile dokładnie działają.
Witam ja chciałam sie zapytac jakie kremy można kupic plemnikobójcze ile tez kosztuja i czy czasem dzłaja alergicznie na organizm substancje uczulające bo to zdarza sie
Z kremami może być trochę cięzko bo nie w każdej aptece je znajdziesz. Musisz poprostu wejść i zapytać. Oczywiście kremy mają niską skutecznośc wobec czego nalezy je łączyc z uzyciem prezerwatywy. Najbardziej znany (i jak dla mnie jedyny) to Delfen. Cene i ulotkę znajdziesz w necie.
Witam! Mam pytanie: przyjmuję Femipol. Tabletkę biorę codziennie o 10.30, czy przesunięcie w czasie np do 12 sprawia że jestem słabiej zabezpieczona? Jakie opóźnienie w przyjęciu Femipolu sprawia że zabezpieczenie nie jest pełne? Z góry dziękuję za odpowiedź.
I jeszcze jedno pytanie. Na stronie tej: doz. pl jest napisane by pigułkę popijać szklanką wody. Na ulotce natomiast, że popijać wodą tylko w razie potrzeby. W takim razie jak to właściwie jest?
Jesteś zabezpieczina tak samo. Nie ma nic na ulotce o tym, ze przesunięcie może wynieść ewentualnie 12h? Popijaj ją normalnie wodą. A to w "razie potzreby" może tyczy się tego, iż są kobiety, które nie potrzebuja niczego do popijania? :D
Zasada jest taka, ze jeśli spoźnisz się z tabsem o 12 h to antykoncepcja moze być zachwiana. A jesli się nei spóźnisz no to chyba nie :) Stąd 1,5h to moim zdaniem żadna obsuwa czasowa.