Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹StomatologStomatologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zębów i przyzębia a także stawem skroniowo-żuchwowym, w szczególności takich chorób jak próchnica i paradontoza oraz zapaleń dziąseł, przyzębia i miazgi zęba.
Regulamin działu
Szukasz informacji na tematy związane ze stomatologią? Jeżeli tak, to miejsce jest właśnie dla Ciebie. Tutaj spotykają się wszyscy zainteresowani profilaktyką oraz sposobem leczenia dentystycznego. Odwiedź forum i weź udział w dyskusji. Przyłącz się do toczących się rozmów lub rozpocznij nowy wątek. Porozmawiaj o chorobach zębów i przyzębia. Masz konkretne pytania? Trapią cię wątpliwości? Przedstaw je innym użytkownikom forum. Być może to właśnie oni pomogą rozwiązać Twój problem lub wskażą miejsce gdzie taką pomoc uzyskasz. Dowiedz się jakie są objawy paradontozy, zapalenia dziąseł i przyzębia. Poznaj zagadnienia związane z ich leczeniem. Jak skutecznie zwalczać kamień nazębny? Jakie środki mogą ci w tym pomóc? Zastanawiasz się nad wybieleniem zębów? Wahasz się czy ten zabieg nie zniszczy szkliwa twoich zębów? Sprawdź co na te i inne tematy sądzą inni. Zapytaj o ich własne doświadczenie w tym zakresie. Z pewnością pomoże Ci to podjąć właściwą decyzję a także rozwieje Twoje wszelkie wątpliwości.
mam moze i głupie pytanie, ale moja dentystka zawsze truła mi zab formalina, czekała 2 tyg. i potem znow formalina (bo nerw nie obumarł) i i tak ok 3, 4 razy az w koncu bez znieczulenia usuwala nerw. Tymczasem mój maz, ktory jest cudzoziemcem twierdzi ze na zachodzie daje sie silne znieczulenie , czyszcza kanal i po sprawie. I tu pojawia sie pytanie czy to w kochanej IV"RP jest takie zacofanie, czy ja mam zacofana dentystke???
mi się wydaje że tutaj chodzi o coś innego. Mam to samo, też mam zatruty ząb, za klka dni będę miał usuwane nerwy. Moim zdaniem nie wiem jak to wygląda od strony medycyny, z tego co się orientuje to powyżej jakieś ilości znieczulenia czy też siły działania, musi być konsultacja z lekarzem (anastezjologiem. Wiadomo że jak się poda za dużo pacjent może zostać na fotelu. Polska jest zacofana i później do nas wszystko przychodzi, jeśli chodzi o technologie itp... ale nie jest źle :-). Spójrzcie na to z innej strony... kiedyś by Wam poprostu wyrwali, teraz mogą uratować :-)
Leczenie kanałowe stosuje sie najczęściej w zębach mocno zakażonych, często ropnych. U nas stosuje się zatruwanie na kilku wizytach bo nie zawsze uda się zatruć korzeń za pierwszym razem(chodz odchodzi sie od tej metody aby dodatkowo nie zakażać zęba)